Javno zdravstvo proti sporazumu med EU in družbo Philip Morris

Javnozdravstvene organizacije skrbijo ugotovitve evropske komisije, da dogovor ni prinesel nobenih pozitivnih rezultatov. 

I. H., STA
pet, 26.02.2016, 14:00

Ljubljana − Javnozdravstvene organizacije iz Evropske unije so izrazile nestrinjanje s četrtkovo odločitvijo Evropske komisije o morebitni razširitvi dogovorov z multinacionalko Philip Morris International (PMI) o nezakoniti trgovini tobačnih izdelkov. Ta ne škodi le gospodarstvu, temveč tudi poglablja neenakosti v zdravstvu in spodbuja kajenje med mladimi.

Kot so sporočili z mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, se bodo s spremembo pravnih dogovorov in posledičnim odlašanjem ratifikacije protokola za odpravo nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki za nekaj časa ustavila globalna prizadevanja za boj proti nezakoniti trgovini s tobakom.

Čeprav je tehnična ocena dogovora pokazala, da ni pravih razlogov za njegovo nadaljevanje, je evropska komisija na četrtkovem plenarnem zasedanju v Evropskem parlamentu po mnenju zveze nakazala, da želi nadaljevati kontroverzni sporazum s tobačno industrijo. Sporazum, ki naj bi nehal veljati julija, so podpisali pred 12 leti, ko je Evropska unija sprožila sodni postopek proti PMI zaradi tihotapljenja cigaret. Njegov namen je bil med drugim končati vpletenost tobačne industrije v tihotapljenje cigaret.

Javnozdravstvene organizacije skrbijo ugotovitve evropske komisije, da dogovor ni prinesel nobenih pozitivnih rezultatov. V poročilu Unije o uspehu dogovora piše, da ni neposredne vzročne povezave med sporazumom in zmanjšanjem tihotapljenja izdelkov PMI. Poročilo pri tem zanika možnost, da se je med ustanovami Evropske unije in proizvajalci tobačnih izdelkov vzpostavil nekoliko preveč vzajemen odnos, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot je zapisal Jan Peloza iz zveze Brez izgovora Slovenija, podjetja, kot je PMI, največ denarja med drugim namenijo sklepanju neučinkovitih dogovorov že na evropskem nivoju, ki dajejo lažen občutek nadzorovanja tihotapljenja tobačnih izdelkov, v katero so dokazano vpletena različna tobačna podjetja. »Predstavniki tobačne industrije so mojstri manipulacije, odvračanja pozornosti in zavlačevanja,« je pojasnil Peloza.

Nedovoljena trgovina s tobakom ne škodi samo gospodarstvu, ampak je tudi problem za javno zdravje ter prikrajša zdravstveni sektor za dodatno financiranje, poglablja neenakosti v zdravstvu in spodbuja kajenje med mladimi in otroki. Grobe ocene kažejo, da škoda znaša približno 40,5 milijarde ameriških dolarjev. Če bi se ustrezno spopadli z nedovoljeno trgovino s tobačnimi izdelki, bi tako lahko rešili okoli 164.000 življenj, so v skupni izjavi zapisali v Smoke Free Partnership (SFP) in javnozdravstvenih organizacijah iz celotne Evropske unije, vključno z mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija.

Prijavi sovražni govor