Zapelji me do prvega mednarodnega uspeha

Film režiserja Marka Šantića so ob mednarodni premieri na filmskem festivalu v Varšavi nagradili s posebno omembo žirije.

Objavljeno
21. oktober 2013 15.08
V. U., STA
V. U., STA
Film režiserja Marka Šantića Zapelji me je bil na 29. mednarodnem filmskem festivalu v Varšavi nagrajen s posebno omembo žirije. Ta je nagrado podelila »zaradi pametno zastavljenega pripovedovanja in izjemne vloge glavnega junaka«. To je prvo mednarodno priznanje za film, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo režijo.

Film je obenem na poljskem festivalu, ki je potekal med 11. in 20. oktobrom, doživel mednarodno premiero. V tekmovalni program se je uvrstil skupaj s 15 filmi iz vsega sveta, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Nagrado za najboljši film so na festivalu podelili romunskemu filmu režiserja Tudorja Cristiana Jurgiuja Japonski pes ter bolgarskemu filmu Odtujenost v režiji Milka Lazarova. Kot najboljši film v glavnem tekmovalnem programu pa je bil ocenjen poljski film Ida Pawela Pawlikowskega, ki je prejel grand prix mesta Varšava.

Film Zapelji me je portret mladih ljudi, ki edino zavetje najdejo takrat, ko stopijo skupaj, vendar jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. Luka, ki ga igra Janko Mandić, odhaja iz mladinskega doma, edinega zatočišča, kjer je preživel zadnjih devet let. Želi si odkriti, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v Ajdo (Nina Rakovec), živahno dekle, s katero ima razmerje. Pri iskanju odgovorov iz preteklosti izve za družinsko skrivnost, ki ga šokira. Luka spozna, da je njegovo trenutno edino zatočišče ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prave občutke.

Poleg Mandića in Rakovčeve v filmu nastopajo še Nataša Barbara Gračner, Peter Musevski, Dario Varga, Primož Pirnat in Gregor Zorc. Film je nastal v produkciji Igranega programa Televizije Slovenija.