Žirijo festivala v Cannesu bo vodila Jane Campion

Na letošnji izdaji filmskega festivala bo na čelu žirije edina ženska, ki je na njem doslej prejela zlato palmo.

Objavljeno
07. januar 2014 16.06
*reu* ITALY/
V. U., STA
V. U., STA
Novozelandska režiserka Jane Campion, edina ženska doslej, ki je prejela zlato palmo, bo letos predsedovala žiriji tekmovalnega programa celovečercev na filmskem festivalu v Cannesu, so sporočili organizatorji. Letošnja 67. izdaja festivala v Cannesu, bo potekala od 14. do 25. maja.

»Resnično sem počaščena, da bom na filmskemu festivalu sodelovala kot predsednica žirije tekmovalnega programa,« je Campionova, ki bo na tem mestu nadomestila Stevena Spielberga, zapisala v izjavi za javnost.

Campionova, ki je zlato palmo prejela leta 1993 za film Klavir, je tudi edina ženska, je bila na festivalu v Cannesu nagrajena že dvakrat. Leta 1986 je bila nagrajena še za kratki film Peel (Lupina).

Za film Klavir je leta 1993 dobila tudi oskarja za scenarij, Holly Hunter in Anna Paquin pa sta prejeli oskarja za najboljšo glavno in stransko žensko vlogo.

Organizatorji festivala so Campionovo opisali kot veliko filmarko in neutrudljivo pionirko.

Campionova pa ni prva ženska, ki bo predsedovala žiriji v Cannesu. Leta 2009 ji je predsedovala Isabelle Huppert, leta 2001 Liv Ullmann, leta 1997 pa Isabelle Adjani.

»Cannes je mitski in vznemirljiv festival, na katerem se lahko zgodijo izjemne stvari. Odkrivajo se novi igralci, financirajo filmi, ustvarjajo kariere. To vem, ker se je tako zgodilo tudi meni,« je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP še dejala Campionova.

Novozelandka je najprej študirala antropologijo, nato slikarstvo, zatem pa se je obrnila k filmu. Lani je v Cannesu predsedovala žiriji kratkega filma.