Zlati globusi: Dežela La La 
pometla s konkurenco

Muzikal je dobil rekordno število nagrad, samo podelitev je zaznamovala nagrajenka za življenjsko delo Meryl Streep z govorom proti Trumpu.

Objavljeno
09. januar 2017 16.55
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Absolutni zmagovalec 74. podelitve zlatih globusov je muzikal Dežela La La, ki je bil nagrajen v vseh sedmih kategorijah, v katerih je bil nominiran. Doslej ni še noben 
film prejel toliko zlatih globusov.

Dozdajšnji rekord je bil šest globusov, kolikor jih je leta 1979 dobila kriminalka Midnight Express režiserja Alana Parkerja.

Dežela La La je dobila zlate globuse za najboljšo komedijo ali muzikal, za režijo in scenarij (Damien Chazelle), za glavni vlogi (Ryan Gosling in Emma Stone), za glasbo (Justin Hurwitz) in za pesem (City of Stars skladatelja Justina Hurwitza). Dežela La La je moderna ljubezenska zgodba, narejena kot oda glamurju in čustvom iz filmskih klasikov.

Ryan Gosling (levo), Emma Stone in Damien Chazelle z zlatimi globusi za igro in režijo. Foto Reuters

Film govori o srečanju fanta in dekleta ter njunih prizadevanjih, da bi uspela v mestu slavnih – jazz pianist in nadobudna igralka zavračata utečene običaje in se podata na pogumno plesno in glasbeno potovanje, začinjeno z ljubezensko romanco, ki jima spremeni življenje.

Izvirna režija

Režiser Damien Chazelle se je lotil zlate dobe Hollywooda drugače kot mnogi drugi pred njim, ki so postavljali v ospredje nostalgijo. Mladi režiser se zaveda, da ni odraščal v času, ko so izvorno prikazali Sunset Boulevard, Upornik brez razloga, Pojmo v dežju in da ni mogoče prenesti resničnega občutka bivanja v tistem času in prostoru, zato je svoj film umestil v sodobnost, ki jo odlično razume.

Kakor so se triumfa veselili ustvarjalci Dežele La La, so bili razočarani tisti, ki so sodelovali pri drami Moonlight. Ta film o mladem Afroameričanu, ki si prizadeva uveljaviti lastno seksualno identiteto kot homoseksualec v nevarnem okrožju Miamija režiserja Barryja Jenkinsa, je bila nominiran v šestih kategorijah, dobil pa je le eno nagrado, resda najpomembnejšo - za najboljše delo v kategoriji dram. Zlati globus za najboljši tujejezični film je prejelo provokativno delo Ona Paula Verhoevena, za najboljši animirani film pa Zootropolis.

Ostra konkurenca 
med igralkami

Zelo ostra konkurenca je bila med glavnimi igralkami v kategoriji dram. Zlati globus je dobila francoska igralka Isabelle Hupert, ki je sicer sijajna v filmu Ona, vendar so zmago večinoma napovedovali Natalie Portman za vlogo Jackie Kennedy v filmu Jackie. Isabelle Huppert je bila nagrajena za vlogo posiljene protagonistke, ki se odloči sama najti posiljevalca. Odigrala je nepredvidljivi lik, sicer pa se ta francoska igralka tokrat ni prvič znašla v vlogi ženske, ki išče sebe ali preiskuje svojo seksualnost.

Globus za najboljšega igralca v drami je dobil Casey Affleck za vlogo strica, ki mora po bratovi smrti skrbeti za njegovega sina v filmu Manchester by the Sea.

Viola Davis je bila nagrajena za stransko vlogo Rose Maxson, tipične gospodinje iz petdesetih let prejšnjega stoletja in žene Troya Maxsona v filmu Fences (režiser Denzel Washington) v filmu, kjer je govor o afroameriški družini in očetu, ki nosi na plečih vse finančno breme za preživetje družine. Med moškimi pa je bil za stransko vlogo nagrajen Aaron Taylor-Johnson za vlogo Raya Marcusa, vodje trojice nasilnežev v psihološkem trilerju Nočne ptice režiserja Toma Forda.

Serija o kraljici

V televizijskih kategorijah so za najboljšo dramsko serijo nagradili Netflixovo Krono o mladi kraljici Elizabeti II. in njenem prizadevanju, da bi bila prepoznana kot kompetentna kraljica in oseba. Gre za najdražjo Netflixovo serijo, v katero so vložili več kot sto milijonov evrov.

Čeprav je bila konkurenca v tej kategoriji zelo ostra, je edina serija, ki bi lahko ogrozila Krono, Stranger Things. Za najboljšo komedijo ali muzikal pa so razglasili razglasili FX-ovo serijo Atlanta. To je zgodba o treh tipih, ki poskušajo uspeti na rapovski sceni v Atlanti.

Najboljša igralka v dramski seriji je Claire Foy v vlogi kraljice iz Krone, najboljši igralec v tej kategoriji je Billy Bob Thornton v seriji Goliath, v kateri igra propadlega in ogorčenega odvetnika. Zlati globus za najboljši televizijski film je prejel The People v. O.J. Simpson: American Crime Story.

Najboljša stranska igralca v televizijski komediji ali muzikalu sta Tracee Ellis Ross (Black-ish) v vlogi anesteziologinje, ki so jo vzgojili hipiji, in Donald Glover v vlogi Earna v Atlanti. Najboljša igralca v televizijskem filmu ali miniseriji sta Sarah Paulson (American Crime Story) in Tom Hiddleston (The Night Manager).

Ostri govor

Igralka, ki je z govorom zaznamovala letošnjo podelitev zlatih globusov, je vsekakor Meryl Streep, ki je prejela nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo. Izstrelila je strupeno puščico proti Donaldu Trumpu, ne da bi enkrat samkrat omenila njegovo ime. V govoru je opozorila na anomalije v ameriški družbi in dejala, da so danes tarča predvsem »Hollywood, tujci in mediji«.

Nagrado Cecila B. DeMilla za življenjsko delo je prejela Meryl Streep. Foto Reuters

»Kaj je Hollywood danes? Množica ljudi z drugih območij. Hollywood je poln tujcev in če nas boste vse vrgli ven, ne boste imela kaj gledati razen nogometa in borilnih veščin, ki niso umetnost.« Streepova je opomnila, da jeTrumpovo obnašanje neprimerno. Instinkt za poniževanje, ko prihaja od močnega človeka iz javne sfere, zadeva življenja vseh, je dejala.

»Nespoštovanje izzove nespoštovanje. Nasilje izzove nasilje. Ko močni ljudje izkoriščajo svoje položaje za maltretiranje drugih, vsi izgubljamo.« Spomnila se je tudi incidenta iz predsedniške kampanje, ko se je predsedniški kandidat republikanske stranke posmehoval novinarju New York Timesa Sergeju Kovelevskemu, človeku s posebnimi potrebami.

»To mi je zlomilo srce in tega prizora še vedno ne morem izbrisati iz glave, ker to ni bil film. To je bilo resnično življenje,« je dejala oskarjevka. Na govor se je odzval sam Trump in dejal, da je Meryl Streep ena od najbolj precenjenih igralk v Hollywoodu. »Ona je oboževalka Hilary, ki je bila močno poražena,« je Trump napisal na twitterju in dodal, da ni presenečen nad napadi »liberalnih filmarjev«.