Zlati globusi: Nekaj presenečenj, krivic in uganka za oskarje

Tudi voditelj, komik Ricky Gervais, je kritičen do prireditve, ki jo je vodil v precej pikrem slogu.

Objavljeno
12. januar 2016 01.10
Jela Krečič
Jela Krečič
Podelitev nagrad zlati globus­ za največje filmske in televizijske dosežke slovi kot nekoliko bolj vihrava in sproščena sestra oskarjev. Pri obeh – na globusih je med filmi slavil Povratnik Alejandra Gonzáleza Iñárrituja, med TV-serijami pa Mr. Robot­ – se porajajo pomisleki, ali sta ti precej stari prireditvi še smiselni.

Današnje občinstvo, navajeno hitrega dostopanja do želenih vsebin na spletu, namreč ni pripravljeno ure in ure spremljati dolge in starokopitne prireditve. Še sam voditelj letošnje podelitve Ricky Gervais­ (v svojem dokaj pikrem slogu je vodil prireditev že pred tremi leti in za svoj neizprosni humor požel tudi neodobravanje) je v uvodnem govoru diskreditiral zlate globuse. Poudaril je, da je TV-mreža NBC najboljša izbira za predvajanje podelitve, saj je nepristranska, ker za svoje TV-izdelke ni prejela niti ene nominacije. Pošalil se je, da organizator, Hollywood Foreign Press Association, prireja globuse le zato, da bi se novinarji, ki sestavljajo to zvezo, lahko fotografirali z zvezdniki. Naposled je namignil na korumpiranost nagrad, saj da veliki studii tako ali tako podkupijo­ žirijo.

Nekateri analitiki dvomijo celo o starem prepričanju, da so zlati­ globusi nekakšen napovednik oskarjevih zmagovalcev. Že leta med obema ni mogoče zaznati ­korelacije.

Iñárritu, ki je na lanskih globusih ostal praznih rok, potem pa na oskarjih zmagal s filmom Birdman, je tokrat slavil s Povratnikom, zgodbo o preživetju človeka v smrtonosnih okoliščinah. V njem Leonardo DiCaprio (prejel je zlati globus za glavno moško vlogo v tem filmu) igra resnično zgodovinsko osebnost Hugha Glassa, lovca in osvajalca ameriške divjine, ki ga na ekspediciji napadejo Indijanci, kasneje tudi medved, potem ga izdajo prijatelji, tako da se mora sam soočiti s kruto zimo v divjini.

Presenečenja

Film Marsovec Ridleyja Scotta­ je drugi veliki zmagovalec na globusih.­ Na presenečenje in začudenje mnogih kritikov in analitikov so film umestili v kategorijo filmskih komedij. Tudi vloga Matta Damona v tem filmu, za katero je prejel zlati globus, ne sodi ravno v žanr komedije, so prepričani. Še bolj kritični so bili do nagrade­ za najboljšo komediantko, ki jo je za film Joy (prav tako sporno umeščen med komedije) prejela hollywoodska ljubljenka Jennifer Lawrence. V Guardianu so zapisali, da ni pravično, da je dobila globus, saj je tekmovala v konkurenci veliko bolj izrazitih komediantk, kot sta, denimo, Melissa McCarthy in Amy Schumer. Prav tako se je nekaterim kritikom zdelo nenavadno in nepravično, da film Vrvež v moji glavi ni bil nominiran med komedijami, ampak med animiranimi filmi, kjer je sicer zmagal.

Tudi nagrada za glavno žensko vlogo v filmski drami je presenetila. Dobila jo je Brie Larson za vlogo v filmu Soba o materi, ki s sinom preživi zaprta pri ugrabitelju. V tej kategoriji sta bili namreč nominirani Cate Blanchett in Rooney Mara za vlogi lezbijk v kritiško slavljenem filmu Carol.

Sylvester Stallone in Kate Winslet sta prejela nagradi za stranski vlogi. Prvi je prepričal kritike v filmu Creed: rojstvo legende, v katerem kot ostareli boksar Rocky igra trenerja sina svojega nekdanjega nasprotnika. Kate Winslet pa je prepričala z vlogo v biografskem filmu Steve Jobs. Nagrado za njegov scenarij je prejel Aaron Sorkin.

Quentin Tarantino je v imenu Ennia Morriconeja prevzel nagrado za najboljšo filmsko glasbo v filmu Podlih osem. Režiser je na globusih užalil filmske skladatelje, ko jih je za razliko od »resnih« skladateljev označil za geto. Za najboljšo filmsko pesem so izbrali pesem Writing's on the Wall Sama Smitha iz zadnje bondiade ­Spectre.

Med tujejezičnimi filmi je pričakovano zmagal Savlov sin režiserja Lászla Nemesa.

Vzpon televizije

Podelitev globusov je že tradicio­nalno hibridna prireditev, saj poleg filmov slavi tudi najboljše iz sveta televizije. A nemara v zadnjih petnajstih letih, ko so nekatere TV-serije celo bolj kultne od kultnih filmov in ko kariera marsikaterega prvovrstnega igralca doseže vrhunec šele po prehodu s filma na televizijo, med obema vrstama izdelkov in zvezdnikov ni več takšnega prepada.

Nagrade za televizijske dosežke so v minulih letih pokazale spremembe znotraj tega medija, ko so sprva tradicionalne TV-mreže (NBC, ABC, USA, Fox itd.) in njihove TV-produkte prehitevali satelitski ponudniki (AMC, HBO, Showtime …), nato pa še spletni portali, ki na primer omogočijo ogled celotnega letnika svojih serij (Netflix in Amazon). Letos je prav gotovo upanje za tradicionalne TV-mreže zmaga serije Mr. Robot, ki jo je producirala mreža USA. Precej aktualna in politično obarvana zgodba izpod peresa Sama Esmaila o skupini hekerjev, ki načrtuje napad na globalno korporacijo – ta ima v lasti glavnino svetovnega dolga –, je letos poleti povsem razorožila kritike, tako da njena zmaga kljub veliki konkurenci, kot je Igra prestolov, ni veliko presenečenje. Za stransko vlogo v tej seriji je prejel nagrado Christian Slater.

Večje presenečenje je morda Amazonova serija Mozart in the Jungle o divjem zaodrskem življenju Newyorških filharmonikov, ki je slavila kot najboljša TV-komedija med močnimi kandidati, kot je lanski zmagovalec Transparent. Nagradili so tudi glavnega igralca Mozarta, hollywoodskega znanca Gaela Garcío Bernala.

Slovo, raritete in Lady Gaga

Pričakovano je šla nagrada za ­najboljšega moškega igralca v TV-seriji v roke Jonu Hammu za vlogo Dona Draperja v Oglaševalcih.­ Bilo bi precej nenavadno, da se globusi ne bi poklonili ­zvezdniku ene najboljših TV-serij, ki se je prejšnje leto poslovila od občinstva.

Taraji P. Henson si je prislužila nagrado za najboljšo žensko igralko s serijo Imperij, eno redkih, v kateri spremljamo zasedbo temnopoltih igralcev v vlogi družine v glasbenem in zabavnem poslu. Maura Tierney je prepričala s stransko vlogo v seriji Afera (ki je slavila lani). Nagrado za glavno vlogo v komični seriji je dobila Rachel Bloom za Crazy Ex-Girlfriend. Usoda tega glasbenega sitcoma – ki je sam po sebi žanrska rariteta – je bila sprva videti precej žalostno, saj so jo zavrnile številne produkcijske hiše, preden je našla dom na precej neznani mreži CW.

Volčji dvorec z izjemnim Marcom Rylanceom v vlogi Thomasa Cromwella kot svetovalca kralja Henrika VIII. je prejel nagrado za najboljšo končano mini serijo. Toda globus za najboljšo moško vlogo v tej kategoriji je šel v roke Oscarju Isaacu za mini serijo Pokaži mi junaka Davida Simona. To je bila tudi edina nagrada za hišo HBO.

V okviru končanih TV-nadaljevank ali mini serij je v precejšnji konkurenci prepričala Lady Gaga. Razvpita glasbenica se je kot igralka prvič preizkusila v American Horror Story: Hotel, v kateri je igrala 115-letno vampirko, ki se zaljubi v nekdanjega drogeraša. V zahvalnem govoru na globusih je priznala, da si je želela igrati, še preden je hotela peti.

Na prireditvi, kot so zlati globusi, je vselej zanimivo tudi tisto, česar ni. Letos je umanjkala Vojna zvezd: Sila se prebuja, saj je prišla v kinematografe, ko so že razglasili nominirance za globuse. Veliko vprašanje torej je, ali bodo tega filmskega rekorderja – doslej je prinesel skoraj dve milijardi dolarjev – počastili na oskarjih.