Zlati lev za venezuelski film

72. beneški festival: Žirija je nagradila delo, ki ga večina kritikov ni uvrščala med favorite

Objavljeno
12. september 2015 23.44
APTOPIX Italy Venice FF Awards Ceremony
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Zlatega leva za najboljši film na 72. beneškem festivalu je dobil film Desde allá (Od daleč) venezuelskega režiserja Lorenza Vigasa. Žirija, ki ji je predsedoval mehiški režiser Alfonso Cuarón, ga je izbrala med 21 filmi, ki so se uvrstili v glavni tekmovalni program.

Film Od daleč je zgodba o Armandu in Elderju, dveh različnih moških. Prvi je hladen, srednjih let in ima trgovino z zobno protetiko. Elder pa je nasilen fant, a v duši ranljiv. Film govori o odnosu med njima, o njuni spolni identiteti in čustvih.

Homoseksualnost je v Južni Ameriki še vedno tabu, zato je prikaz razmerja med moškima nekaj nepredstavljivega. Vigas je film posnel v državi, kjer je strahotna finančna kriza, kriminal pa se razrašča iz dneva v dan. Po osmi uri zvečer so ulice Caracasa prazne, vsi se zaklepajo v svoje domove. Režiserju je kljub težavnim razmeram uspelo posneti film, ki prikazuje napetosti v državi, te pa se kažejo tudi na glavnih likih v filmu.

Srebrnega leva za režijo je dobil argentinski režiser Pablo Trapero za Klan. Film govori o resničnih dogodkih in ljudeh, ki so tudi po padcu vojaške hunte v Argentini še naprej počeli iste stvari – ugrabljali in pobijali ljudi. Klan je kronika gangsterske družine Puccio s patološkim očetom na čelu, ki je manipuliral z vsemi člani svoje družine, in v osemdesetih letih obogatel z izsiljevanji in ugrabitvami.

Kritiki in gledalci so bili najbolj navdušeni nad nemško-francoskim filmom Frankofonija ruskega scenarista in režiserja Aleksandra Sokurova. Frankofonija, igrano-dokumentarni film o muzeju Louvre med nacistično okupacijo Francije, se je moral zadovoljiti z nagrado za najboljši evropski film, ki so mu jo podelili filmski kritiki Fedeora. Petčlanska žirija iz Velike Britanije, Švedske, Italije in Srbije je odločitev sprejela soglasno.

Veliko nagrado žirije sta za film Anomalisa dobila ameriška režiserja Charlie Kaufman in Duke Johnson. Nagrado za najboljšega igralca je dobil Francoz Fabrice Luchini za vlogo v filmu L'Hermine, italijanska igralka Valeria Golino pa je bila nagrajena za vlogo v filmu Per Amor Vostro (Za vašo ljubezen).