Znan program prvega filmskega festivala na Bledu

Napovedujejo po osem celovečernih in dokumentarnih filmov, najprepričljivejšim nagrada zvon želja.

Objavljeno
29. maj 2014 18.40
uho/Bled
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Selektorja prvega mednarodnega blejskega filmskega festivala Noah Charney in Rada Šešić sta izbrala osem celovečernih in osem dokumentarnih filmov iz različnih držav sveta, ki se bodo od 17. do 21. junija potegovali za zvonove želja. Izbrani celovečerni filmi bodo v Sloveniji prikazani premierno, dokumentarni filmi pa so tematsko povezani z vodo.

Filme 1. mednarodnega Bled Film Festivala so njegovi ustvarjalci predstavili včeraj. Charney je dejal, da je izbiral med novimi neodvisnimi filmi. Želel si je filmov, ki so narejeni iz srca in ki gledalca zgrabijo takoj na začetku ter ga ne spustijo do končnega razpleta.

Izbrani filmi so 28 šrilanškega režiserja in scenarista Prasanne Jayakodya, paragvajski triler 7 Boxes (Sedem škatel) Juana Carlosa Maneglie in Tane Schembori, kolumbijsko-francoska produkcija Mateo režiserke Marie Gamboa, komedija White Alligator (Beli aligator) režiserke Raquel Almazan, Traffic Department (Oddelek za promet) poljskega režiserja Wojciecha Smarzowskega, The Dark Valley (Temna dolina) avstrijskega režiserja Andreasa Prochaske, iranski film Fish Cat (Riba in maček) v režiji Shahrama Mokrija ter Before My Eyes (Pred mojimi očmi) indijskega režiserja Rajata Kapoorja.

»Poleg promocije izjemnih neodvisnih filmov iz sveta in regij bodo rdeča nit festivala pereča okoljska vprašanja s poudarkom na vodi,« je povedal predsednik Bled Film Festivala Rade Šerbedžija in izpostavil, da je blejski festival pionirski v smislu, da ima težišče na ekološki akciji. Festival ponuja priložnost za razmislek o pomenu vode in iskanju rešitev za ohranitev vodnih virov ter se vključuje v svetovno gibanje za čiščenje morij, rek in jezer, ki se je pred sedmimi leti porodilo Kristijanu Curaviću.

Osem dokumentarnih filmov, ki jih je izbrala selektorica Rada Šešić, pokaže vodo z različnih zornih kotov. Voda je lahko odrešitelj za tiste, ki do čiste vode nimajo dostopa, lahko je uničevalec, ki uniči človeška življenja, hiše in upanje, lahko je utelešenje pohlepa bogatih in močnih, čeprav imamo do vode pravico vsi, lahko pa je prijatelj, ki nam omogoča hrano in ohranja tradicijo.

O teh temah govorijo filmi Vanishing Point (Točka izginotja) avtorja Stephena A. Smitha, Watermark (Vodni žig) kanadske avtorice Jennifer Baichwal, švicarsko-indijski film My Name is Salt (Moje ime je sol) avtorice Faride Pacha, Are You Listening (Ali poslušaš) avtorja Kamarja Ahmada Simona iz Bangladeša, Bottled Life (Ustekleničeno življenje) švicarskega avtorja Arsa Schnella, Last Call at the Oasis (Zadnji klic oazi) avtorice Jessice Yu, Knights of the Lagoon (Vitezi lagune) avtorja Walterja Bencinija in Raw Herring (Surova sled) nizozemskega avtorja Leonarda Retla Helmricha.

Projekcije filmov Bled Film Festivala bo dopolnil spremljevalni program, v okviru katerega bodo potekali pogovori s filmskimi ustvarjalci in okrogla miza, kjer bodo na temo vode razpravljali glavni zvezdniki festivala, strokovnjaki, politiki ter gospodarstveniki.

Zadnji dan festivala bo na Bledu še redno srečanje Evropske filmske akademije, ob zaključku festivala pa bosta tričlanski žiriji pod vodstvom Caterine Murino in Hanke Kastellcove izbrali še dobitnike nagrad Wishing Bell (zvon želja) za najboljši film, najboljšega igralca in igralko ter za najboljši dokumentarni film s tematiko vode. Podeljena bo tudi nagrada občinstva.