10 naj, naj ... Največkrat reciklirane melodije

Katera pesem je prepričala največ izvajalcev in glasbenih producentov? Katera je najbolj »zdrgnjena« melodija iz druge roke?

Objavljeno
23. julij 2013 12.28
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Če koga vprašaš, katera skladba je učakala največ izvajalcev in predelav, bo najverjetneje odgovoril: Yesterday, skupina Beatles.

V tej vlogi je »Včeraj« prodrl na vrh Guinnessovega seznama rekordov, v njegovi otoški domovini pa so ga uvrstili tudi na Independentovo lestvico The most covered songs.

A šele na drugo mesto. Na prvem namreč prednjači Eleanor Rigby istih Beatlesov, ki ji pripisujejo 131 predelav.

Lestvice in kriteriji so lahko različni, obsežen, poimensko evidentiran in glede na doslej napisano alternativen pregled tega, kateri komad iz globalnega jerbasa najpopularnejših melodij je resnično najbolj zimzeleno »zdrgnjen« in glasbeno-producentsko izkoriščen, pa urejajo tudi na spletišču SHS.

Kratica ustreza daljšemu Second Hand Songs.

Recimo, večnim melodijam, a iz druge roke.

Portal SHS ponuja širok poimenski seznam vseh evidentiranih predelav, na njem pa je Yesterday, zanimivo, z 274 predelavami šele na 16 mestu.

Pravzaprav med prvo deseterico ni enega samega rockovskega komada.

Kdo ima prav? Guinness ali SHS, na katerem pravijo, da dajejo kljub visokim številkam izvedb v svojem arhivu prednost kvaliteti?

Po SHS, ki daje vtis sledenja predvsem zahodnemu trgu - v bazi imajo sicer pesmi v 74 jezikih, a 89,4 odstotkov v angleščini; edini slovenski je Dan ljubezni -, si je zmagovalen napev doslej izposodilo 771 glasbenih izvajalcev in je času več kot primeren:

1.
Summertime

Pesem, ki jo je George Gershwin skomponiral za opero Porgy and Bess iz leta 1935, ima po SHS 771 predelav. Američani so jo več kot uspešno izvozili na druge kontinente, tudi, denimo, v Afriko, Tajsko ali Brazilijo.

Tudi sicer na lestvici SHA ne manjka jazzovskih standardov, dasiravno ne sodijo med dela, ki bi jih bilo najlažje odpeti.

Povsem predvidljivo pa na njej ne manjkajo komadi, ki so aktualnemu času manj primerni, a bodo znova slišni čez slabega pol leta, ko bodo marsikdaj znova segli do srca, a tudi do denarnic.

Aktualni bodo decembra, ko bo iz supermarketov izgnana tišina in bo poskrbljeno za zvočno kopel ob kraguljčkih, namenjeno dvigu potrošniške kondicije.

2.
Stille Nacht! Heilige Nacht!

Skoraj dvestoletna pesem, ki jo je skomponiral Franz Xaver Gruber, avtor besedila pa je bil duhovnik Joseph Mohr, se ponaša s kar 705 evidentiranimi priredbami. Prvič so jo zapeli - na sveto noč seveda - leta 1818 v kraju Oberndorf na Solnograškem, zdaj Salzburškem, kamor te prav zaradi tega še danes rade popeljejo turistične agencije. Od predlani je tudi na nacionalnem avstrijskem seznamu nematerialne dediščine pod zaščito Unesca.

Prevedena je v nebroj jezikov, odlično jo znamo tudi Slovenke in Slovenci.

Kako so jo izvozili na druge kontinente?

Prepevajo jo tudi Arabci in Japonci. Na tretji zmagovalni stopnički je takorekoč isto:

3.
Silent Night

SHS ji pripisuje 473 predelav, Silent Night pa se od avstrijskega izvirnika loči le po določenih glasbenih elementih, zlasti proti koncu. Tako trdijo na Wikipediji. Prevod besedila v angleščino je že leta 1859 napisal škof na Floridi John Freeman Young.

Kitajci so pesmi posvetili pravi božični video, a z alternativnim elementom in dogmatskim odklonom.

Kitajska Marija pred rojstvom deteta z nemirom in mimiko nakazuje bolečino, ki je res ne bi smelo biti. Kot nova Eva je namreč premagala božjo obsodbo vseh žena na rojevanje v bolečinah, zaukazano že na prvih straneh Biblije. A kot kaže, na Kitajskem zahodni božji načrt nima učinka v smeri epiduralne anestezije in odprave posledic izvirnega greha.

Slovo od zmagovalnega odra še ne pomeni slovesa od jazzovskih standardov in božičnega repertoarja.

4.
Body and Soul

Jazzovski standard Johnnyja Greena iz leta 1930, ki so ga peli Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Sarah Vaughan, Frank Sinatra ali - na svojem zadnjem posnetku pred tragično smrtjo - Amy Winehouse, ima 437 predelav.

5.
White Christmas

Skladba Irvinga Berlina je znova tudi na Guninnessovi lestvici. Singel iz leta 1942, na kateri jo poje Bing Crosby, upoštevajo kot najbolj prodajan doslej, z okoli 50 milijoni izvodov, ki so šli za med. SHS skladbi pripisuje 397 različic.

6.
Minuit, chrétiens

Znova božični napev, a francoski. Uglasbil ga je Adolphe Adam leta 1847 in ima 381 predelav. V angleščino ga je slabo desetletje po nastanku prevedel duhovnik John Sullivan Dwight, in sicer kot O Holy Night.

7.
Greenesleeves

Tradicionalna angleška ljudska skladba iz renesančnega časa Tudorjev. Nekateri njeno avtorstvo pripisujejo samemu Henriku VIII. ki naj bi jo bil napisal za Anne Boleyn. Kajpak preden jo je dal obglaviti. Na SHS so evidentirali 370 njenih priredb.

8 .
The Christmas Song

Še ena božična klasika, leta 1944 jo je uglasbil skladatelj in pevec Mel Tormé, soavtor je bil Bob Wells. Kot je nekoč izjavil Tormé, ni komponiral v kakem predbožičnem času, ampak sredi vročega poletja. Zato da bi ostal hladen, s hladnimi mislimi. Znanih je 358 priredb.

9.
Have Yourself a Merry Little Christmas

Pesem, delo Ralpha Blanea in Hugha Martina, je leta 1944 kot prva zapela Judy Garland v muzikalu MGM Meet Me in St. Louis, širše znana pa je postala v priredbi s Frankom Sinatro. Ima 344 predelav.

10.
St. Louis Blues

Stalnico jazzovskih repertoarjev, ki so jo izvajali Louis Armstrong, Count Basie, Glenn Miller in mnogi drugi, je že leta 1914 uglasbil W.C. Handy. Prešteli so 338 priredb.