20 let Izštekanih Jureta Longyke

Oddaje je osebni dosežek avtorja in voditelja in nacionalni, saj je postala kompas slovenske glasbene produkcije.

Objavljeno
04. december 2013 17.54
Dvajseta obletnica Izšekanih v kinu Šiška.Na sliki Narat.Ljubljana, 03.2013
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Izštekani Jureta Longyke so se začeli februarja 1993 v kleti Radia Študent, kamor je glasbeni voditelj in novinar povabil v goste Petra Lovšina in njegove Sokole.

Ti so s sabo prinesli nekaj akustičnih inštrumentov in zaigrali nekaj skladb. Od tu najprej je zgodovina; več kot dvesto oddaj, v katerih so se glasbeniki različnih stilskih odtenkov enkrat na mesec predstavili v živo. Prvih pet let še na Radiu ­Študent, kasneje na Valu 202.

Koncept oddaje ni zgolj radijska različica serije Unplugged glasbene televizije MTV, temveč tudi predrugačenje glasbe. Ko glasba v oddaji utihne, Jure Longyka osebno spregovori z gosti o glasbi in njihovem pogledu nanjo. Vsekakor je postalo gostovanje v oddaji že vprašanje prestiža med glasbeniki.

Longyka se nikoli ni obremenjeval z izbiro gostov zaradi morebitne prisiljene všečnosti poslušalcem radia, temveč je vztrajal pri predstavljanju zanimivih glasbenih pojavov, ki so vredni širše medijske pozornosti.

Seznam gostov v Izštekanih je dejansko seznam, kdo je kdo v slovenski glasbi. Tako je bilo Longyki težko izbrati deset nastopajočih za torkov slavnostni koncert ob dvajsetletnici oddaje v ljubljanskem Kinu Šiška.

Tu je seveda treba­ poudariti, da oddaja Izštekani ni samo oddaja Jureta Longyke, temveč širše radijske tehnične ekipe. Tokratna je zahtevala ekipo več kot stotih ljudi, vključno z dvajsetimi člani in članicami simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki so pod dirigentskim vodstvom ­Patrika Grebla oplemenitili več kot ­polovico skladb.

Torek v Kinu Šiška

Izjemen večer je odprla zasedba Siddharta, ki je dan prej izdala svoj akustični album. Tokrat so ob simfonični podpori izvedli eno največjih uspešnic Klinik in novo skladbo Novi svet (Keaziree). Večer, ki se je začel z največjo domačo rock atrakcijo, se je sklenil s skupino Flirrt, ki bo gostja naslednje oddaje Izštekani januarja prihodnje leto.

Vmes se je zvrstil izjemen in pisan šopek domačih glasbenih izvajalcev: Niet, Trkaj, Werefox, Peter Lovšin, Zmelkoow, Aphra Tesla, Res Nullius, The Tide, Trkaj in Narat, ki so vzorčno prikazali smeri razi­skovanja in predstavljanja oddaje Izštekani.