Akademija Branimir Slokar se obrača k mladim glasbenikom

Mladi klasični glasbeniki bodo tudi letos poleti v Ljubljani zasedli številna prizorišča in vadbene prostore.

Objavljeno
04. april 2014 18.47
Orkester Akademije Branimir Slokar 29. julij 2013
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Akademija Branimir Slokar je ena večjih umetniško-izobraževalnih neprofitnih organizacij na področju klasične glasbe v Evropi. Poleg švicarskega Luzerna in japonskega Sappora sodi med najbolj želene svetovne destinacije poletnega izobraževanja tako za udeležence kot za gostujoče profesorje.

»Ni samo umetniška ustanova, temveč je njeno poslanstvo tudi izobraževanje glasbenikov, razvoj kulturnega turizma ter pridobivanje novega občinstva za klasično glasbo,« pravi umetniška voditeljica in dirigentka Živa Ploj Peršuh.

Akademijo so poimenovali po enem od svetovnih mojstrov pozavne Branimirju Slokarju (1949, Maribor), ki poučuje na glasbenih akademijah v Freiburgu in Bernu, poleg tega pa kot solist nastopa po vsem svetu. Začetki akademije segajo v čas Evropske prestolnice kulture v Mariboru, ko je ekipa Društva Delavnica za EPK zasnovala projekt Connecting through music ter ga razvila v sodelovanju z različnimi institucijami iz Velike Britanije, Češke, Avstrije in Slovenije ter ob podpori umetnikov Branimirja Slokarja, Klausa Arpa, Reinholda Friedricha in Wolframa Christa.

V letih, ki so sledila, so se jim pridružili mnogi drugi glasbeniki, vrhunski solisti in iskani pedagogi in ekipa, katere direktor je Tomo Peršuh, je vzpostavila mednarodni izboraževalni center, ki se ga je doslej udeležilo 698 glasbenikov iz 47 držav. Akademija ima tudi svoj strokovni svet v mednarodni sestavi osmih glasbenikov in dirigentov iz Evrope in Izraela.

Na mojstrkih tečajih z najvidnejšimi pedagogi in profesionalnimi glasbeniki bodo tudi letos poleti v Ljubljani pričakali okoli 350 udeležencev iz več kot 40 držav. Poučevali bodo tako klasične instrumente kot tudi dirigiranje. »Izraz mojstrski tečaj sicer zveni obrtniško in konservativno, a dejstvo je, da so osnova za kakovost, ki jo z mladimi udeleženci želimo doseči,« pravi Peršuhova. Tečaji so namenjeni šestdnevnemu individualnemu izobraževanju za flavto, oboo, klarinet, fagot, francoski rog, trobento, pozavno, violino, violo in druge inštrumente.

Opozorila je še na mojstrske tečaje za koncertne mojstre, za timpane in za dirigiranje, katerih udeležence bodo po dveh dneh individualne priprave vključili v rezidenčni orkester. Ta bo do tedaj že odigral prvi del programa, drugi del pa bodo pripravili mladi udeleženci ter dobili priložnost, da se seznanijo z vsemi spektri priprave.

Orkesterska akademija pa je namenjena je izobraževanju v orkestrskem igranju. Doslej se jo je udeležilo 382 udeležencev iz 38 držav. Orkestrska akademija poteka dve leti v desetih delovnih fazah. Smoter večih faz je kontinuirano delovanje orkestra in skupno igranje. Izvedejo deset simfoničnih programov (dva večja poleti in 3 manjše čez leto) z različnimi dirigenti in solisti v različnih dvoranah v Evropi.

Mentorji Orkestrske akademije so mednarodno cenjeni glasbeniki, delujoči na vodilnih pozicijah najboljših svetovnih orkestrov in komornih ansamblov. Med različnimi delovnimi fazami v simfoničnem in komornem orkestru, na individualnih, sekcijskih in skupinskih vajah delo udeležencev vodijo in spremljajo izbrani mentorji. Z mladimi udeleženci igrajo tudi na koncertih, kar je neprecenljiva izkušnja in edinstvena priložnost. Gre za intenzivno izobraževanje na najvišjem in – kar je še pomembnejše – na najbolj osebnem nivoju.

Letošnja orkestrska akademija bo od sredine julija do začetka. avgusta, vsak program pa bo predstavljen na večernih koncertih v sklopu 62. Festivala Ljubljana kot spremljevalni program festivala.

Letos so na akademiji investirali (prejemajo sredstva Mestne občine Ljubljana in evropska sredstva) tudi v svojo celostno grafično podobo. Zasnovala jo je agencija Pristop in zanjo pobrala kar tri nagrade na Slovenskem oglaševalskem festivalu konec minulega tedna.

Logotip akademije so ustvarili s tehnologijo vizualizacije zvoka, ki je sicer že stara, a doslej še nihče ni po tem principu ustvaril celostne podobe. Kratice angleškega imena Branimir Slokar Academy (BSA), so odigrali s pravimi notami kot b, es, a. Na opno so potresli sladkor, vibracije in frekvence zvoka pa so na membrani ustvarile vzorec. Tri vzorce, ki so jih dobili, ko so posamično odigrali zvoke b, es, a, so združili v enega in tako dobili logotip institucije.

Izdelali pa so tudi novo spletno stran, na kateri so imeli od januarja do danes 48.000 obiska iz 87 držav. S 4000 nočitvami, kot jih poleti pričakujejo samo z udeleženci, postajajo ena od osrednjih sil mestnega kulturnega turizma poleti.