Alan Gilbert zapušča newyorške filharmonike

Kdo ga bo nasledil na položaju glasbenega direktorja Newyorške filharmonije, še ni znano.

Objavljeno
10. februar 2015 16.02
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Ameriški dirigent in violinist Alan Gilbert, ki je leta 2009 zasedel prestižen položaj glasbenega direktorja Newyorške filharmonije – mimogrede, to delovno mesto je prevzel kot domačin, saj je rojeni Newyorčan –, se bo poslovil od vodenja enega osrednjih ameriških simfoničnih orkestrov.

Kdo ga bo nasledil, še ni znano, a je napovedal, da bo orkester vodil le še do sezone 2017. Glede na to, da so vodilni svetovni dirigenti zasedeni za več let vnaprej, lahko v tisku le ugibajo, kdo bo prevzel njegovo taktirko.

Njegovo obdobje vodenja orkestra označujejo za čas ambicioznih in tudi avanturističnih sprememb, tako glede repertoarja, ki ga je usmeril v glasbo 20. stoletja in sodobna dela, med drugim z vzpostavitvijo bienala nove glasbe, kot glede novih oblik nagovarjanja občinstva. Denimo s projektom Philharmonic 360, v okviru katerega je orkester igral obkrožen z občinstvom.

Newyorški filharmoniki bodo sicer v prihodnjih letih pred svojevrstnim izzivom. Njihovo matično dvorano Avery Fischer Hall v okviru Lincolnovega centra bodo predvidoma med letoma 2019 in 2021 prenovili, kar pomeni, da bo orkester nastopal v drugih dvoranah, sam Gilbert pa je v tem kontekstu dejal, da želi nasledniku omogočiti, da z orkestrom vzpostavi ustrezen odnos še pred začetkom novega programa v prenovljeni dvorani.