Album neobjavljenih Cobainovih posnetkov prihaja novembra

Material zanj je pripravil Brett Morgen, režiser biografskega dokumentarca Montage of Heck o frontmanu Nirvane.

Objavljeno
14. avgust 2015 13.35
*nov*21_cobain bk.RGB
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Album z doslej še neobjavljenimi skladbami ikone grungea Kurta Cobaina bo izšel 6. novembra. Od tega dne bo na voljo tudi DVD biografskega filma o frontmanu skupine Nirvana z naslovom Montage of Heck, ki je premiero doživel maja. Material za album je pripravil režiser dokumentarca Brett Morgen, ki ima dostop do Cobainove zapuščine.

Morgen je pri iskanju gradiva za film naletel na več kot 100 kaset s Cobainovimi posnetki. Odkrito gradivo po Morganovih besedah razkriva tako svetle kot temne plati Cobainove osebnosti.

Album med drugim ponuja tudi Cobainovo 12-minutno akustično skladbo. Med posnetki so tudi priredbe skladb Beatlov in še veliko drugih skladb, ki jih ni poznala niti glasbenikova vdova Courtney Love. Kot posebnost je Morgen omenil posnetek skeča, v katerem Cobain igra več vlog.

Biografski film, ki je bil premierno prikazan na ameriški televiziji HBO, je bil nominiran za več emmyjev, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Cobain se je rodil februarja 1967 v Aberdeenu v zvezni državi Washington. Kot najstnik je spoznal Krista Novoselica, s katerim sta leta 1987 ustanovila skupino Nirvana. Prvih nekaj let je v skupini igralo več bobnarjev, šele leta 1990 se je zasedbi pridružil tretji člen legendarnega sestava Dave Grohl.

Nirvana je svoj prvi album Bleach izdala leta 1989. Svetovno slavo jim je prinesel album Nevermind iz leta 1991, ki so ga prodali v več kot 15-milijonski nakladi. Pozneje so izdali še tretji studijski album z naslovom Utero.

Cobain je umrl leta 1994 pri rosnih 27 letih. Naredil naj bi samomor, usoden naj bi strel v glavo. Pred tem naj bi vzel tudi zelo velik odmerek mamil, ki bi prav tako lahko bil smrtonosen, še vedno pa krožijo tudi teorije, da naj bi bil umorjen.