Album tedna: Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba - Ba Power

Izjemen album malijskega virtuoza na ngoni ba.

Objavljeno
14. julij 2015 16.18
Bassekou Kouyate
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ba Power

Bassekou Kouyaté je malijski superzvezdnik in virtuoz na inštrumentu ngoni ba, ki je afriški predhodnik banja. Nedavno je s svojo zasedbo Ngoni Ba, ki je sestavljena iz njegovih družinskih članov in sorodnikov izdal izjemen album Ba Power, četrti po vrsti in prvega za ljubljansko založbo Glitterbeat Records Chrisa Eckmana, ki je album tudi produciral. 

Posnetki so nastali v Bamaku, glavnem mestu Malija, kjer je Bassekou Kouyaté doma, v improviziranem studiu s številnimi pridruženimi glasbeniki. Ko se namreč tam kaj snema, zelo radi pridejo zraven vsi, ki znajo kaj igrati. Rezultat je izjemno iskrena in moderna glasba, ki jo je Bassekou Kouyaté s svojo družinsko zasedbo Ngoni Ba že delno predstavil v Ljubljani v Klubu Cankarjevega doma.

Ta virtuoz je v Cankarjevem domu nastopil tudi v Gallusovi dvorani kot član znamenite malijsko-kubanske zasedbe Afrocubism, skupaj z vitruozom Toumanijem Diabatejem na kori in kubanskim mojstrom na kitari Eliadesom Ochojem. Sicer pa je sodeloval tako z Taj Mahalom kot Ali Farka Tourejem in stal na odru s tako različnimi glasbeniki kot so Paul McCartney, John Paul Jones, Damon Albarn in številni drugi.

Na tem udarnem in močnem albumu je devet skladb modernega afriškega, malijskega zvoka, ki velja za enega zahodnjaškemu ušesu najbližjega. To je zagotovo res, kajti malijska glasba in širše glasba zahodne Afrike je zelo popularna tudi na svetovni glasbeni ravni. Mogoče zato, ker je skupaj s sužnji iz tega dela Afrike v svet odšla tudi glasba. Tu je namreč pradomovina bluesa. In ta čustvenega glasba je v precejšnji meri zajeta tudi na albumu Ba Power. Zanje je tak naslov izbral zato, ker beseda ba v jeziku Bambar pomeni tako močan, veliko kot tudi skupina. Za tak naslov se je odločil, ker meni, da so sporočila na njem pomembna in močna, čeprav je album narejen v doslej najbolj močni glasbi. Želel je namreč, da bi te pesmi dosegle čimveč ljudi. Pesmi, ki so na ovitku prevedene tudi v angleščino in francoščino, občutno pa jih odpoje njegova žena Amy Sacko, so mnogim zelo sprejemljive, saj je album prejel odlične ocene v glasbenih medijih in dobro prodajo, zasedba pa je trenutno na veliki poletni severnoameriški turneji. Glede na ostrino posnetih pesmi, lahko zapišemo, da je album eden najboljših primerkov afriškega rocka. Ko pa Bassekou Kouyaté na svoj ngoni priključi še wah wah pedalo, pa se je skorajda nemogoče izogniti primerjavi z Jimi Hendixom

Paket tega afriškega rocka, ki je zelo komunikativen, so poleg mojstra Bassekouja Kouyatéja, ki je igral na glavni ngoni, in senzitivne pevke Amy Sacko, posneli še njuna sinova Mamadou Kouyate, basovski ngoni, in Moustafa Kouyate, srednji ngoni ba, njegova brata Abou Sissoko, srednji ngoni, in Moctar Kouyate, kalabaš, ter nečak Mahamadou Tounkara, tolkala, ter Bina Diabaté, srednji ngoni ba. Album je posvetil svoji preminuli materi Aminati »Yankari« Danbi

Ba Power je vzorčen album vroče sodobne afriške glasbe.

 Pesmi na albumu:

1. Siran Fen
3. Abé Sumaya
4. Ayé Sira Bla
5. Borongoli ma Kununban
6. Waati
7. Fama Magni
8. Te Duniya Laban
9. Bassekouni