Album tedna: Bowrain, Distracted

Slovenski mag črno-belih tipk bo svoj nov svetovljanski album predstavil zvečer v ljubljanski Stari elektrarni.

Objavljeno
02. november 2017 16.03
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Bowrain
Distracted
Kapa Records, 2017

Če vas zanimajo nove glasbene smernice, vam ni vedno treba potovati daleč. Veliko pristne nove glasbe, ki bi lahko gradila svetovne glasbene trende imamo pri nas doma. Eno takih ustvarja tudi pianist Tine Grgurevič, ki si je za na oder nadel ime Bowrain. Danes je izdal izvrsten drugi album Distracted, kjer se elektronika in akustika prepletata tako naravno, da tvorita eno, kar v rokah glasbenih mojstrov tudi je.

Čeprav verjetno precej komorno zveneč album z rockovskimi podtoni je zrelo delo sodobnega glasbenika, ki ne podira meja med glasbenimi slogi, temveč teh meja ne vidi, saj zanj ne obstajajo.

Leta 1983 v Ljubljani rojeni sodobni skladatelj, pianist in producent je leta 2014 izdal atraktiven prvenec Far Out, ki ga je posnel v Amsterdamu. Tudi nov album Distracted je začel nastajati v Amsterdamu, dokončan pa je bil v Ljubljani. Bowrain je večino od sedmih pesmi napisal sam, tri skladbe (Time, Refugee, Continuum) pa tudi s sodelavci. V skladbah ima klavir osrednjo ne pa tudi dominantno vlogo, kajti dominantno vlogo ima prefinjena prepletenost zvokov in ustvarjanja odtenkov atmosfere. Glasba je večinoma inštrumentalna, pa tudi ko je vokalna, je glas bolj v vlogi inštrumenta, kot pa podajanja besedilne sporočilnosti. Čeprav so meni osnovne zvočne asociacije nekako Philip Glass, Mike Oldfield in Kraftwerk, pa je Bowrainova glasba presežek tovrstnih vplivov, če jih je sploh imel za vplive.

Pri snemanju so z Bowrainom, ki je odigal klavir in klaviature, pel in produciral, so sodelovali še kitarist Mario Babojelić, bobnar Robert Nitschke, čelistka Ema Kobal in violinistka Vita Kobal. Ta izvrsten album, ki je izšel danes in ga bo predstavil zvečer na koncertu v ljubljanski Stari elektrarni, je napovedal z dvema video singloma Refugee in Time. Novo glasbo bo predstavil ob pomoči Babojelića, Nitschkeja in Portugalca Pedra Lucasa in slovenske Švedinje Maarine Martensson.

Zagotovo je album Distracted eden najbolj hipsterskih izdelkov ta hip, pa ne zato ker bi jaz, ali kdorkoli drug, vedel kaj je to biti hipster, temveč ker prinaša zvok, ki ta hip zveni svetovno. Za film, ki še ni bil posnet.