Album tedna: Foo Fighters, Sonic Highways

Ameriška rockovska Foo Fighters je nedavno izdala svoj osmi studijski album in naredila poklon ameriški glasbi.

Objavljeno
28. november 2014 15.52
Foo Fighters
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Foo Fighters
Sonic Highways
(Roswell, RCA, 2014)

Čeprav je zasedba Foo Fighters pred dvajsetimi leti v Seattlu nastala kot oblika terapije za bobnarja skupine Nirvana Dava Grohla, po samomoru Kurta Cobaina, je kmalu postala polnokrvna rockovska skupina. Svoje nezadovojstvo nad Nirvano, ki je imela svoj zadnji koncert ravno v ljubljanski Hali Tivoli, je želel popraviti v svoji zasedbi. Sprva je bil edini član zasedbe in je presedlal na kitaro ter začel peti, sedaj pa skupino dopolnjujejo še kitarista Chris Shiflett in Pat Smear, baskitarist Nate Mendel in bobnar Taylor Hawkins.

Svoj osmi studijski album Sonic Highways je zasedba napovedala s singlom Something From Nothing. Gotovo je nov album njihovo doslej najbolj ambiciozno delo. Hkrati z albumom so snemali tudi dokumentarni film, ki ga je soustvaril Dave Grohl in ga je v osmih nadaljevanjih predstavil v programu televizijske hiše HBO. Kot je povedal Dave, gre za svojevrstno osebno glasbeno izkaznico in ljubezensko pismo oziroma poklon ameriški glasbeni zgodovini. Zato je skupina vsako pesem posnela v drugem ameriškem mestu (Chicago, Washington, Nashville, Austin, Los Angeles, New Orleans, Seatle in New York) v studiih, kjer je nastajala glasba, ki še danes živi.

K sodelovanju pa so za vsako pesem povabili tudi gosta ali dva, in sicer precej pisano množico. Tako je svoj kitarski zvok dodal Rick Nielsen (Chip Trick), sodelovlai pa so še Pete Stahl in Skeeter Thompson iz punk hardcore zasedbe Scream, kjer je Grohl začel svojo glasbeno kariero, Zac Brown, pevec country folk zasedbe Zac Brown Band, Gary Clark, Jr., znameniti teksaški blues kitarist, Joe Walsh iz legendarne country rock skupine Eagles, Preservation Hall Jazz Band, ki preigravajo zelo tradicionalen neworleanški jazz in so že nastopili v ljubljanskem Cankarjevem domu, Ben Gibbard pevec in kitarist ameriške alter rock zasedbe Death Cab for Cutie, ter znameniti producent in večinštrumentalist Tony Visconti in pa pevka Kristeen Young.

Album je prava rockovska poslastica.

Pesmi na albumu:

1. Something From Nothing
2. The Feast and The Famine
3. Congregation
4. What Did I Do? / God As My Witness
5. Outside
6. In the Clear
7. Subterranean
8. I Am a River