Album tedna: Gaye Su Akyol, Hologram Ĭmparatorluğu

Izvrsten album turške pevke, ki prepleta Vzhod in Zahod, preteklost in sedanjost

Objavljeno
25. november 2016 14.44
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Hologram Ĭmparatorluğu

Turčija je dežela razgibanosti, tako kulturne, zadnje čase pa tudi zelo politične. Istanbul, mesto, ki je bilo sprva ribiška vas, nato steber Rimskega imperija, ter središče sveta v srednjem veku in prestolnica Otomanskega imperija je bilo tudi mesto, ki je privlačilo številne ljudi različnih kultur in življenjskih ter tudi umetniških nazorov. 

Iz takega okolje prihaja antropologinja, likovna in glasbena umetnica Gaye Su Akyol, ki v svoji glasbi prepleta glasbene in kulturne vzorce Vzhoda in Zahoda, ter njune preteklosti in sedanjosti. Nedavno je pri ljubljanski založbi Glitterbeat Records izdala svoj drugi album Hologram Ĭmparatorluğu (Hologramski imperij), ki predstalvja novi val turškega rocka. Potem ko je po vojaškem puču leta 1980 rock glasba bila v ilegali, se je v zadnjem obdobju Turčija, še posebej pa Istanbul, vse bolj pogosto vpisoval na svetovni glasbeni zemljevid. To odlično povzema glasbeni dokumentarec Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul (Prečkanje mostu: Zvok Istanbula) v katerem nas Alexander Hacke, član skupine Einstürzende Neubauten, vodi po glasbenih kotičkih tega mesta. 

Gaye Su Akyol se je pojavila kasneje, bi pa bila povsem primerna tudi zanj. Odraščala je ob glasbi turškega nacionalnega radia in televizije, ko je pa prvič slišala album Nevermind skupine Nirvana, se ji je svet povsem spremenil. Nato je odkrivala številne druge glasbene zasedbe iz Seatlla, kakor tudi Nicka Cava, Joy Division, Sonic Youth in Einstürzende Neubaten. To daje temačen temelj njeni glasbi. Nato pa je sledilo odkritje pesmi White Rabbit zasedbe Jefferson Airplane, ki jo je očarala s psihedeličnimi odtenki in posebnim vokalom Grace Slick. Temu je posledično sledilo navdušenje nad zvokom surf rock skupin. Vse te vplive je nato povezala z lastnim kulturnim izhodiščem ter vplivom turških pevk starejše generacije Selde Bağcan in Müzeyyen Senar.

Rezultat je univerzalno zveneč album Hologram Ĭmparatorluğu z izrazitimi lokalnimi glasbenimi dišavami, ki te prevzamejo, ko te zlahka prevzame mesto iz katerega prihaja.