Album tedna: Jake Bugg, On My One

Odličen tretji ambum mladega britanskega folk rockerja.

Objavljeno
26. avgust 2016 16.09
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Jake Bugg
On My One
Mercury, 2016

Nova glasbena atrakcija je britanski mladenič Jake Bugg, ki se je s svojim tretjim albumom On My One dobro ustoličil med nadebudnimi in prodornimi britanskimi glasbeniki, kjer je verjetno največja gneča. Prihaja iz Notthinghama iz glasbene družine. Starša sta se ločila, ko je bil še majhen, in oče, ki je bil bolniški negovalec, kot mama, ki je delala v prodaji, sta že prej naredila precej glasbenih posnetkov. Odraščal je na podeželju v Cliftonu na obrobju Notthinghama, s kitaro pa ga je kot 12-letnika seznanil stric Mark. Odločilno pa je bilo, ko je slišal pesem Vincent kantavtorja Dona McLeana v eni od epizod Simpsonovih. Kot srednješolec se je učil glasbene tehnologije, vendar je s 16-timi leti pustil šolanje in začel pisati svoje pesmi in nastopati.

Jake Bugg je 22-letnik, ki je nase opozoril že s po sebi imenovanem prvencu oktobra 2012, ki je pristal na prvem mestu britanske lestvice albumov. Zanimiv je bil tudi njegov drugi album Shangri La, ki ga je izdal naslednje leto. Prav tako pa je atraktiven glasbeni izdelek njegov nov izdelek, ki je nedavno izšel. Njegov glasbeni pristop je neverjetno zrel in za kantavtorja zelo širok. Med očitne glasbene vplive bi se dalo našteti tako Dona McLeana, Donovana, Beatle, Jimija Hendrixa, Johnnyja Casha, The Everly Brothers, Bob Dylana pa tudi Red Hot Chilli Peppers. Priznal pa je tudi, da so nanj močno vplivali Metallica.

Na svoj tretji album je ta neo folk rocker uvrstil 11 stilsko in atmosfersko različnih skladb, za katere je napisal tako glasbo, kot besedila. Z njega pa je izdal kar štiri single, in sicer najprej uvodno in naslovno pesem On My One, ki zveni retro folkovsko. Sledila je energična Gimme the Love, ki je narejena pod očitnim vplivom Red Hot Chilli Pepers, kajti na snemanju drugega albuma je sodeloval tudi z bobnarjem te zasedbe Chadom Smithom. Tretji singel je bil umirjena balada Love, Hope and Misery, ki zveni kot povsem nova in hkrati kot stara in znana že vrsto let. To pa je, po Johnu Lennonu, tudi definicija uspešenega singla. Zadnji singel pa je bil rockovska Bitter Salt. Trenutno Bugg osvaja ameriško občinstvo na turneji, jeseni pa bo imel serijo nastopov po domovini, nakar se bo odpravil po Evropi, najbliže nam pa bo nastopil v dunajskem Gasometru 15. novembra.

Album On My One je sicer prejel mešane kritike. Eni so ga grajali zaradi stilske različnosti, drugi pa so ga ravno zaradi tega pohvalili. Mi se pridružujemo slednjim.