Album tedna: Mi2, Čista jeba

Sedmi studijski izdelek zafrkantskih Štajercev

Objavljeno
05. november 2014 08.42
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Mi2


Čista jeba


(ZKP RTV Slovenija, 2014)

Obsoteljska zasedba Mi2 je nedavno izdala svoj sedmi studijski album s pomenljivim žargonskim naslovom Čista jeba. Na njem se pevec Tone Kregar, kitarista in pevca Jernej Dirnbek in Egon Herman, baskitarist Robert Novak in bobnar Igor Peter Orač pokažejo v svoji najboljši luči. Na rocku temelječe poskočnice in balade prepletene z grenko-sladkimi komentarji našega vsakdana, so optimistično-cinične vinjete našega tranzicijskega časa, ki je postal stanje in ne proces.

Na albumu Čista jeba, ki bo decembra izšel tudi v vinilni obliki, je 11 novih pesmi, ki, tako kot je to navada pri Mi2, delujejo neposredno in direktno. Filozofija te zasedbe je vedno bila preprostost brez pretirane filozofije. Pa vendar to seveda ne pomeni, da so glasba in besedila zasedbe plitka in nezanimiva. To je skupina, ki je vedno znala ponuditi pravi rockovski zvok ob duhovitih besedilih. (Fantje priznajo, da okostja pesmi rada nastajajo v inspirativnem okolju zidanice.)

Tokrat v uvodni rock'n'rollerski himni Heroji srednjega razreda obračunajo z »uporništvom« srednjega razreda. Naslovni singel Čista jeba je kislo-vesela poskočnica o vsiljivi katolizaciji našega naroda, ki reklamira trpljenje kar posledično vodi praviloma v tragedijo. Balada Strel v koleno prinaša še eno zgodbo o nesrečni ljubezni, Moje muze pa je poskočnica o inspiraciji, medtem ko pesem SMS spregovori o vse večji površnosti in skopobesednosti, ki nam jo omogočajo sodobne tehnologije. Nekako najbolj tradicionalna balada na albumu je Stara duša s družbenokritičnim besedilom, kar se navezuje tudi na pesem Vstati in obstati. Ljubi dve prinašata tipično zajedljivo ljubezensko zgodbo o dveh ljubicah, medtem ko je pesem Beli grad poklon nekdanjemu skupnemu jugoslovanskem kulturnemu prostoru. Vaško ljubezensko zgodbo prinaša pesem Hči vaškega učitelja, album pa Mi2 končajo malodane pompozno s skladbo Visoka pesem, ki je prava pripovedovalska kratka zgodba, ki povzema povsem optimistično različico življenja in se odvrti na »rewind« od smrti do rojstva.


Album skupine Mi2 Čista jeba je zelo soliden izdelek glasbenikov, ki so že toliko časa na sceni, da so našli zelo uravnovešen glasbeni pristop med glasbo za zabavo in glasbo kot umetniškim sporočanjem. Mi2 znajo oboje in to zelo dobro.

Pesmi na albumu:


1. Heroji srednjega razreda
2. Čista jeba
3. Strel v koleno
4. Moje muze
5. SMS
6. Stara duša
7. Vstati in obstati
8. Ljubi dve
9. Beli grad
10. Hči vaškega učitelja
11. Visoka pesem