Album tedna: Noura Mint Seymali, Arbina

Nov album je ta mavretanska glasbena zvezda že predstavila v Ljubljani.

Objavljeno
21. oktober 2016 16.41
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Noura Mint Seymali
Arbina
Glitterbeat Records, 2016

Zvečer bo na prestižnem glasbenem sejmu Womex v španskem Santiagu de Compostela nastopila veličastna Noura Mint Seymali, kjer bo predstavila svoj drugi album Arbina, ki je izšel pri ljubljanski založbi Glitterbeat Records. Že prvi album za mednarodno glasbeno sceno Tzenni je obetal, da bo očarljiva glasba te mavretanske zvezdnice začetek neke daljše zgodbe.

Lani smo v Ljubljani imeli privilegij, da smo njo in njeno zasedbo slišali na otvoritvenem koncertu Druge godbe v klubu Cankarjevega doma, ki je bil premajhen, da bi sprejel vse, ki so jo želeli slišati. Večinoma je koncert temeljil na novi glasbi, ki je letos izšla na albumu Arbina. Noura Mint Seymali poje in igra na ardine, inštrument, ki je soroden kori in harfi ter je namenjen samo ženskam. Prihaja iz griotske družine, ki ima večstoletno glasbeno tradicijo, saj je bila njena babica velika mavretanska glasbena zvezda, njen oče pa je avtor mavretanske himne in glasbeni pedagog. Tudi sama je velika glasbena zvezda v domovini, kariero pa je začela pri trinajstih letih na nastopih svoje mačehe.

Leta 2004 je s svojim možem, kitaristom Jeichejom Ouldom Chighalyem oblikovala svojo glasbeno zasedbo, v kateri sta še Ousmane Toure na baskitari in Matthew Tinari na bobnih, ki je tudi producent. Po dveh izdanih albumih v domovini in dveh EP-jih je s tretjim albumom Tzenni zakoračila na mednarodne odre.

Z novim albumom Arbina pa ta komunikativna glasbenica nadaljuje predstavljanje atraktivne mavretanske različice puščavskega bluesa z rockovskimi poudarki na vse večjih odrih. Svetovni mediji so ji namenili veliko pozornost, glasbeni kritiki, pa kot da tekmujejo v hvalospevih. Od številnih afriških držav je Mavretanija ena tistih, iz katere je v svet šlo zelo malo glasbe. Gotovo pa se bo to z vse večjo popularnostjo Noure Mint Seymali znalo spremeniti.

Izrednost albuma Arbina je njeno vztrajno poglabljanje v tradicijo Mavrske glasbe, ki jo drzno prepleta so sodobnejšimi glasbenimi prijemi.