Album tedna: Prismojeni profesorji bluesa, Family

Odličen prvenec ognjevite ljubljanske blues rock zasedbe.

Objavljeno
25. marec 2016 15.17
Prismojeni profesorji bluesa
Family
Orbita, 2016

Najbolj vroča slovenska blues in rock zasedba Prismojeni profesorji bluesa ima mogoče res nekoliko prismojeno ime, vendar pa so njeni člani daleč od tega, da bi bili prismojeni. Prismojena, oziroma zažgana, ušesa ima kvečjemu njihovo občinstvo.

Brata Julijan Erič na električni kitari in vokalu ter orgličar in pevec Miha Erič ob trdni ritmični osnovi bobnarja Zlatka Djogića in basista Mihe Ribariča ponudijo vrhunsko glasbeno izkušnjo, tako na albumu, kot v živo. Tu je treba posebej poudariti, da je to zasedba, ki je koncertno zelo dejavna, saj se v številnih klubih tako na svojih nastopih kot skorajda neskončnih jam sessionih izpopolnjuje do onemoglosti. Ta odrska kilometrina je bila več kot očitna na nedavnem predstavitvenem koncertu v ljubljanskem Kinu Šiška, ki ga je zasedba raztegnila čez tri ure. Nastopili so tudi gostje, ki so sodelovali na snemanju albuma, razen producenta Boruta Činča, ki je na albumu dodal svoje znamenite Hammond orgle.

Ta ljubljanska zasedba igra blues z močno rockovsko energijo, boogievskim divjaštvom in občasno funkovsko lahkotnostjo, rock'n'rollovsko drvečnostjo in countyjevsko milino. Skupina, ki velja sicer za koncertno atrakcijo, kjer njihove pesmi dobijo dovolj prostora za instrumentalistično razkazovanje je na svojem prvencu ponudila poleg uvoda in odvoda še 12 skladb z angleškimi besedili ali pa kot instrumentale.

Prismojeni profesorji bluesa so zasedba, ki se bo zlahka dokazovala čedalje bolj stran od domačega mesta. Čeprav preigravajo najstarejšo zvrst popularne glasbe, jo igrajo na simpatično retrogarden in hkrati ultra napreden način. Preplet vplivov je številen in veličasten, od ZZ Top, do kakšnih Lynyrd Skynyrd pa Steva Millerja in Stevieja Ray Vaughana. Največje asociacije pa so Jimi Hendrix ter Sonny Boy Williamson in Screamin' Jay Hawkins.

Album Family je eden najboljših domačin rockovskih albumov tega leta.