Album tedna: Samo Budna, Za nazaj in za naprej

Drugi album izjemnega slovenskega kantavtorja.

Objavljeno
08. julij 2015 16.26
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Za nazaj in za naprej
Celinka, 2015

Samo Budna je že 25 let na glasbeni sceni, kot član Marko bande, pa mlade Beltinške bande, ki je spremljala Vlada Kreslina, bil pa je tudi član poskočne prleške zasedbe Posodi mi jürja. Kot kantavtor pa tudi že nekaj časa gradi samostojno kariero, katere krona je njegov nov, drugi po vrsti, album Za nazaj in za naprej na katerem je deset izvrstnih pop rock skladb, ki so zelo melodične in imajo tehtna besedila.

Še pred izidoma novega albuma so nekatere pesmi z njega že odmevale po radijskih valovih - Kje si?, Sončna hiša in Dnevu se slabo piše. Sicer pa je njegova glasba zelo priljubljena pri radijskih glasbenih urednikih, kar preseneča tudi samega avtorja. Vendar pa tak odziv ni presenetljiv, kajti Budnov pristop sodil med tiste, ki so pri nas tudi najbolj popularni, to je pop rock pristop Vlada Kreslina in zasedbe Dan D.

Uradno je album Za nazaj in za naprej napovedal singel Brez skrbi, ki je družbenokritična refleksija o našem vsakdanu, ko so nam nekateri pokradli vse, kar se je pokrasti dalo in uničili vrednote ter na račun drugih poskrbeli tudi za svoje bližnje, z upanjem, da vendarle med sabo premoremo dovolj poštenjakov, ki bi znali to državo voditi v pravo smer, za narodov blagor.

Da je album Za nazaj in za naprej tako vrhunski izdelek so poleg Budne, ki je odpel pesmi in igral violino ter napisal besedila, soodgovorni tudi drugi izvrstni sodelavci. Feri Lainšček je prispeval dve besedili (Sončna hiša, Sanje so večne), za produkcijo in aranžmaje pesmi je poskrbel Jani Hace, ki je odigral še basovske linije, in skupaj z drugimi kolegi iz zasedbe Elevators (Robi Pikl, kitara, Davor Klarič, klaviature, Sergej Ranđelović - Run Joe, bobni) poskrbel za idealno glasbeno okolje.

Album Za nazaj in za naprej je povzetek dela Sama Budne zadnjih nekaj let, saj je precej pesmi znanih s festivalov v zadnjih letih ali pa radijskih valov. Je vzorčen primer, da so glasbeni biseri posejani po različnih koncih in krajih Slovenije.

Pesmi na albumu:

1. Intro
2. Brez skrbi
3. Včasih ne veš
5. Sončna hiša
6. Kje si
7. Mi smo edini
9. Sanje so večne
10. Za nazaj in za naprej