Album tedna: Santana, Santana IV

Carlos Santana je zbral staro ekipo in včeraj izdal nov izvrsten album.

Objavljeno
15. april 2016 16.23
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Santana
Santana IV
Santana IV Records

Izšel je novi album zasedbe znamenitega mehiško-ameriškega kitarista Carlosa Santane z naslovom Santana IV. To je eden bolj pričakovanih albumov že dalj časa, saj se je v studiu zbrala ekipa, ki je konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja preigravala progresivni etno jazz rock. Zasedba Carlos Santana (kitara, glas), Gregg Rolie (klaviature, vodilni vokal), Neal Schon (kitara, glas), Michael Carabello (tolkala) in Michael Shrieve (bobni) so se tako zbrali po 45-letnem premoru in izdali album Santana IV. Lahko bi rekli, da gre za naslednika večkrat platinastega albuma iz leta 1971 Santana III. Album zasedbe, ki je nastopila tudi na znamenitem Woodstock festivalu, so napovedali s singlom Anywhere You Want To Go.

Na albumu Santana IV, ki je za Carlosa Santano že 23. studijski izdelek, s to zasedbo pa četrti, je 16 novih pesmi, ki so jih napisali in producirali sami. Pesmi odsevajo pozitvno energijo in izvrstno muziciranje glasbenikov, ki so kar nekaj desetletij nazaj na široko in drzno odpirali duri raziskovanju v sodobni popularni glasbi. Skupini pa se je v dveh pesmih Love Makes The World Go Round in Freedom In Your Mind pridružil legendarni pevec Ronald Isley iz zasedbe The Isley Brothers, ene najstarejših in najvplivnejših ameriških glasbenih zasedb, saj ima že več kot 60-letno kariero.

Vse skupaj se je začelo tako, da je pred sedmimi leti Schon predlagal Santani, da bi skupaj kaj posnela. Ta pa je v odgovor predlagal, da bi naredili korak naprej in bi se snemanju pridružili še Rolie, Shrieve in Carabello. Projekt je zaživel pod imenom Santana IV. Leta 2013 so resda imeli nekaj vaj, predvsem pa so v tem času pisali pesmi, naslednji dve leti pa so se občasno dobili in posneli paket dinamičnih pesmi z značilnimi sestavinami zgodnjega obdobja skupine Santana, kot so afro-latinski ritmi, zapeljivi vokali, eksplozije električne psihadelične in občasno lirične kitare ter vzorčno delo tolkal. Vse skupaj pa je vpeto v melodije, ki se brez težav usedejo v uho.

Kot bi druščina združila pop melodičnost, s katero se je Carlos Santana precej spogledoval v kasnejšem obdobju svoje kariere, z raziskovalno drznostjo in duhom za eksperimentiranje v zgodnjih letih.

Vsak, ki bo kupil par vstopnic za svetovno turnejo Luminosity zasedbe Santana, pa bo zraven dobil še izvod albuma Santana IV.

Album Santana IV je gotovo eden bolj vznemirljivih glasbenih albumov leta.