Album tedna: Simona, Nedaleč stran

Tretji album, ki je nekaj posebnega.

Objavljeno
08. januar 2016 16.35
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Simona
Nedaleč stran
Celinka, 2015

Vrhničanka Simona Černetič, ki je svojčas nastopala pod umetniškim imenom Aynee in izdala dva albuma, je nedavno pod imenom Simona izdala izredno zrel album Nedaleč stran. Ta zagnana kantavtorica je svojo kariero začela kot kitaristka in vokalistka rock skupine Ahilova 6a. Nato pa je nastopila na različnih festivalih in se potem podala v kantavtorske vode. Atraktivnost svoje glasbe je s kitaro in orglicami preizkusila tudi kot glasbenica na ulicah Ljubljane.

Doslej je dvakrat nastopila na Slovenski popevki in enkrat na Emi. Poleg omenjenih festivalov in sodelovanja v drugi sezoni Bitke talentov med svoje uspehe zagotovo šteje tudi uvrstitev pesmi Si to ti na kompilacijo Val 08 - Imamo dobro glasbo Vala 202. Da je na pravi poti, pa sta jo prepričali dve zaporedni nagradi strokovne žirije na mednarodnem festivalu kantavtorjev Kantfest v letih 2011 in 2012.

Na albumu Nedaleč stran je 12 skladb melodičnega in inteligentnega kantavtorskega dela v desetih primerih ter zanimivo uglasbljena ljudska pesem Po jezeru ter nova različica ljubezenske otožnice Franceta Prešerna Pod oknom, kjer je klavirski vložek prispeval Tomaž O. Rous. Simona je odpela vse pesmi, odigrala kitare in orglice ter si pri tem pomagala tudi z elektronskimi pomagali. Poleg Rousa pa so svoje prispevali še gostje Janez Sečnik (violina), Marko Jelovšek (kontrabas) in Stane Verko (baskitara).

Simonina velika prednost je, da premore izredno melodične linije, dobra besedila in da stilsko presega klasičen kantavtorski pristop. Inteligentna raba elektronskih pomagal njeni glasbi gotovo poveča širšo sprejemljivost, vendar je vse to v rabi primerne predstavitve njene glasbe. Gotovo lahko štejemo album Nedaleč stran še za eno novo vejo »nove slovenske popevke«, kajti takega avtorskega popa smo tako žejni kot lačni. Album premore kar nekaj liričnih pesmi, meni najljubša pa je potrošniško kritični rock'n'roll Hitro Hitro.

Album Nedaleč stran je presežek med domačimi kantavtorskimi albumi.