Album tedna: Teo Collori in Momento Cigano, Hot Club Piran

Nov projekt vrhunskega kitarista.

Objavljeno
17. september 2015 17.27
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Teo Collori in Momento Cigano
Hot Club Piran
Celinka, 2015

Primorski kitarist Teo Collori je v tek pognal svoj nov projekt, ki se imenuje Momento Cigano in izvaja njegove inštrumentalne skladbe. V zasedbi so še violinist Matija Krečič, kontrabasist Nicola Burbon, klarinetist Matej Kužel in kitarista Mauro Freschi. Kot gostje pa so se izvedbi Collorijevih devetih novih skladb pridružili še gostje Lenart Krečič na sopranskem saksofonu, Klemen Bračko na violini in Tilen Artač na violončelu. Za produkcijo tega izjemno subtilnega akustičnega albuma Hot Club Piran sta poskrbela Sašo Fajon in Benjamin Bukovič, pesmi pa so narejene predvsem v vse bolj in spet modernem swingu, še posebej v tisti gipsy swing različici.

Potem, ko je Teo Collori v sodelovanju z Metodom Bankom pred dvema letoma izdal album uglasbljene poezije Pesem o morju in postal stalni član Magnificove spremljevalne zasedbe, je tokrat zaplaval v zvokih gipsy swinga. Raje kot da se je lotil prežvekovanja pesmi Djanga Reinhardta, nespornega kralja gipsy swinga oziroma manouche jazza, kot temu pravijo v Franciji, je raje sam napisal nove pesmi. V devetih skladbah je swing prikazal kot široko polje možnih interpretacij, kjer ni nujno vse podrejeno vitruznosti, kot so to počeli tisti, ki so tekmovali z Reinhardtom. Collori in druščina delajo na atmosferi pesmi, kakor tudi na ritmični dinamiki, kajti v okviru swinga se lahko posamezna skladba prelevi tudi v valček, zasanjano balado in še kaj.

Ni nikakršnega dvoma, da se je Collori s svojo druščino izvrstnih glasbenikov zgledovala po znamenitem Djangu Reinhardtu in njegovi zasedi Quintette du Hot Club de France, ki ga je ustanovil s prav tako legendarnim violinistom Stéphanejem Grappellijem. Od tu tudi naslov albuma Hot Club Piran, na katerem so, za razliko od njegovih drugih podobnih projektov, njegove avtorske skladbe. Izid albuma je pospremila skladba Chase, v katerih se v swingovskem drvečem ritmu se preganjata in lovita klarinet in kitara. Ta šopek swingovskih skaldb pa ima še eno značilnost, in sicer, da so pesmi preprosto posneli tako kot jih tudi izvajajo na koncertih, saj so jih posneli na en dahu in v živo.

Album Hot Club Piran je vreden pozornosti zaradi izjemne interpretacije avtorskih skladb, ki tankočutno prepletajo preteklost in sedanjost, arhaičnost in modernost.

Pesmi na albumu:

1. Chase
2. Tony Mitraglia
3. Earnie
4. One Moon No Sun
7. Luna
6. Cara Negri Theme
7. Pierrot
8. Zheton
9. Leonardo Molto Cigano