Album tedna: Teresa Salgueiro, O Horizonte

Drugi samostojni album izvrstne portugalske pevke.

Objavljeno
20. januar 2017 14.35
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Teresa Salgueiro
O Horizonte
Lemon, (2016)

Izvrstno portugalsko pevko Tereso Salgueiro slovenskemu občinstvu ni treba posebej predstavljati, saj je tako s svojo nekdanjo zasedbo Madredeus, kot samostojno, nekajkrat nastopila pri nas. Nazadnje je nastopila pred petimi leti, ko je v ljubljanskem Kinu Šiška predstavila svoj samostojni prvenec O Mistério, ki ga je s svoj spremljevalno zasedbo posnela v gorskem samostanu Arrábid. Če je bil prvenec povezan z mističnostjo in gorami, se je na svojem drugem albumu O Horizonte lotila mistike in pa morske obale oziroma horizonta, ločnice med nebom in morjem, ki v resnici ne obstaja. Je vidna, vendar nedosegljiva.

Teresa Salgueiro, pevka v zrelih letih, je povsem prenovila svoj glasbeni pristop. Če je ta v zasedbi Madredeus temeljila še večinoma na fadu in glasbenm izročilu Amálie Rodrigues, se je sedaj popolnoma osvobodila. Preobrat je sicer že napovedala z albumom sodelovanj Obrigado (2005). Njen vokal ima sposobnost, da prestavi poslušalca v druge kraje in čase. Kristalno čist vokal premore magično poetičnost, ki jo lahko verjetno primerjamo z angelskim petje. Če bi angeli obstajali in znali peti, bi morebiti zveneli nekako takole.

Tu naj še spomnimo, da je bila Teresa Salgueiro za mnoge veliko presenečenje, ko smo jo videli v lani predstavljenem slovenskem dokumentarnem glasbenem filmu Moj narobe svet - Ježek avtorice Petre Seliškar. Na dvanajstih novih pesmih opojno prepleta svoj vokal z inštrumentarijem svoje zasedbe, ki jo je skupaj zbrala leta in 2012, v posebne zvočne podobe na meji resničnega in sanjavega. Nove avtorske pesmi prikazujejo precej drugačno Teresa Salgueiro, kot smo je bili vajeni iz zasedbe Madredeus.

Svojo glasbeno pot je namreč začela leta 1986, ko so jo, takrat 17-letno, povabili k ustanoviti znamenite zasedbe Madredeus. Z njo je posnela devet albumov izvirne glasbe, ki so jo napisali za njen glas. Med leti 1987 in 2007 je po dveh desetletjih turnej zasedba prodala več kot pet milijonov albumov. Madredeus so bili prvi mednarodno odmevni portugalski glasbeniki po veličastnem preboju Amálie Rodrigues. Diskretnost in krhkost vokala in pesmi Teresa Salgueiro pa nadgrajuje v zasedbi, ki ji je pomagal posneli izvrsten nov album. Če je prvenec O Mistério predstavila v Ljubljani, pa bo na predstavitev albuma O Horizonte treba v Zagreb, kjer ga bo 10. februarja predstavila v klubu Boogaloo.

Teresa Salgueiro se na novem albumu O Horizonte predstavlja, kot izvrstna umetnica z avtorskimi skladbami, ki jih je izpilila v vrhunsko mojstrovino.