Album tedna: The Black Keys, Turn Blue

Nov album tega zanimivega dueta je zelo drugačen od prejšnjih.

Objavljeno
09. januar 2015 15.41
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ameriški rock duet The Black Keys iz Akrona v ameriški zvezni državi Ohio je dejaven že 14 let in se je predvsem uveljavil na alter rock sceni s svojim izjemno grobim bluesovskim rockom. Kitarist in pevec Dan Auerbach ter bobnar Patrick Carney, sicer zaljubljenca v blues, sta s svojim neobluesom povzročila, da je številno mlajše občinstvo začelo odkrivati korenine sodobne popularne glasbe, ki večinoma ležijo ravno v bluesu.

Nedavno sta izdala album Turn Blue, ki je njun osmi studijski izdelek, koproduciral pa ga je še Danger Mouse, kar je njihovo že četrto tovrstno sodelovanje. Nov album je naslednik albuma El Camino (2011), ki je bil njun največji komercialen in kritiški uspeh. The Black Keys, ki sta se sicer uveljavila z grobim blues rockom, sta že na uspešnem El Caminu naredila stilsko spremembo, oziroma nadaljevanje poseganja v nekoliko zgodnejše glasbene žanre, tako s tega albuma zvenijo glasbeni stili od petdesetih do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, kot so rock and roll, glam rock, rockabilly, surf rock in soul.

Tokrat pa sta naredila korak naprej, saj sta pristala nekako v psihedeličnem obdobju, čeprav sta v studio šla, ne da bi imela napisane ene skladbe. Nato sta snemala še v nekaj studijih in nekaj poskusih, tekstovno pa je album nekoliko bolj otožen, kajti kot so nastajale pesmi, tako je potekal tudi postopek ločitve Auerbacha od svoje žene Stephanie Gonis, kar se v precejšnji meri tudi odraža v albumu. Priznal je, da mu je ustvarjanje glasbe pomagalo preživeti to težko življenjsko obdobje.

Album sta napovedala prek Tweeterja tako, da je nekdanji boksar Mike Tyson čviknil, da The Black Keys pripravljata nov album, napovedal pa ga je nekoliko kasneje izdani prvi singel Fever. Temu je sladil naslednji in naslovni Turn Blue, tretji singel je bil Bullet in the Brain, temu je sledila skladba Gotta Get Away in nato še peti singel Weight of Love

The Black Keys na albumu Turn Blue skupaj s producentom Danger Mouseom s pravim imenom Brian Burton, ki je bil tudi na tem albumu enakopraven udeleženec pri nastajanju novih pesmi, nadaljujejo svojo zgodovinsko popotovanje po glasbenih žanrih in sedaj so v neki psihedelični fazi različnih odtenkov temačnega razpoloženja.

Album Turn Blue je precej drugačen izdelek dueta The Black Keys in napoved naslednjega izleta v glasbeno drugačnost.

 Pesmi na albumu:
4. Fever