Album tedna: The Rolling Stones, Blue & Lonesome

Glasbeni epitaf največje rock skupine na svetu je posvečen bluesu.

Objavljeno
31. marec 2017 15.32
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Velika verjetnost je, da je album Blue & Lonesome zadnji studijski album največje rock'n'roll skupine na svetu - The Rolling Stones. Album so posvetili bluesu in svojim bluesovskim vzornikov, ki so jih najbolj spodbudili, da so se sploh začeli ukvarjati z glasbo in hitro postali ena vodilnih britanskih rhythm and blues zasedb. The Rolling Stones so tako naredili popoln krog. Skupino je namreč poimenoval po pesmi blues velikana Muddyja Watersa Rollin' Stone njen prvi vodja, sedaj že pokojni, Brian Jones.

Blue & Lonesome je 23-a britanska in 25-a ameriška studijska plošča te zasedbe, nanjo pa so pevec in orgličar Mick Jagger, kitarista Keith Richards in Ronnie Wood ter bobnar Charlie Watts uvrstili bluesovske skladbe avtorjev, ki so močno vplivali nanje. Zanimo je tudi to, da so na album predelav uvrstili manj znane skladbe teh avtorjev, ki pa še vedno odlično predstavljajo duha bluesa. Kot gosta pa so povabili bluesovskega soborca z britanske bluesovske scene, kitarista kitaristov Erica Claptona, ki je v sosednjem studiu ravno snemal svoj album. S slide kitaro je obarval skladbo Everybody Knows About My Good Thing in odigral solo kitaro na I Can't Quit You Baby. Sicer pa so zvok v pesmih zapolnili še njihovi dolgoletnimi sodelavci, basist Darryl Jones in klaviaturista Chuck Leavell in Matt Clifford.

Stonesi so svoj prvi studijski album po enajstih letih, ko so izdali album A Bigger Bang, Blue & Lonesome napovedali s singli Just Your Fool, Hate To See You Go in Ride ‘Em On Down. Posneli so ga v najboljši maniri mlade in zagnane zasedbe, saj so pesmi posneli le v treh dneh, v londonskem British Grove Studiu, ki ga je zgradil Mark Knopfler, nedaleč od kraja, kjer so začeli svojo kariero.

Stonesi še vedno zvenijo močno in mogočno in povsem predani bluesu, ki je vedno bil najbolj pomembna in celo usodna sestavina glasbe največje rock'n'roll skupine na svetu.

Boljšega epitafa, si skorajda od njih ne bi mogli želeti.