Album tedna: Vita Mavrič, Jani Kovačič, Vitomil Zupan - Šlagerji in pesmi iz zapora

Vrhunska uglasitev zaporniških solza, strahu in upanja.

Objavljeno
16. oktober 2015 15.44
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Vita Mavrič, Jani Kovačič
Vitomil Zupan - Šlagerji in pesmi iz zapora
ZKP RTV SLO, 2015

Vitomil Zupan je bil dramatik, poet, inženir, partizan, zapornik, boem, svetovljan, popotnik, predvsem pa človek, ki je mislil s svojo glavo in to v precejšnjem delu tudi plačal tako ali drugače. En način tega plačila je bilo tudi njegovo zaporniško življenje od leta 1948 do 1954, kjer je zbolel za jetiko in kjer je napisal številne pesmi. Za 40 pesmi pa je znano, da jih je napisal na različne melodije, ki jih je poznal, predvsem izpred druge svetovne vojne. Te pesmi so ga ohranjale bolj ali manj pri zdravi pameti in ravno ta njegova pesniška plat je bila še najmanj znana javnosti. Te zaporniške zapiske je uredila Ifigenija Simonovič in jih uredila v zbirko Pesmi iz zapora.

Vita Mavrič in Jani Kovačiča pa sta nekatere teh pesmi skušala uglasbiti v okvirih in na melodije, na katere so bile pisane ali pa je Kovačič zanje napisal melodije. Pri izvedbi dvanajstih pesmi so še sodelovali Jaka Pucihar, klavir; Anže Langus-Petrović, kontrabas; Jure Rozman, bobni, in Boštjan Grabnar, harmonika. Radko Polič pa je prebral dva odlomka iz Levitana, romana, v katerem Zupan opisuje svoje zaporniške izkušnje.

Ekipa je sicer te izjemne pesni, ki res delujejo zelo šlagersko, premierno predstavila že aprila letos. Zaradi zapletov z avtorskimi pravicami za melodije pa je album izšel šele nedavno. Subtilna vokalna izvedba Mavričeve ter grobo odpete pesmi Kovačiča, tudi nekako ponazarja dvojnost zaporniškega življenja, in sicer hrepenenja na eni strani in resničnosti na drugi.

Te močne pesmi bo celotna zasedba predstavila pa premierni predstavitvi ob izidu albuma v okviru dobrodelnega koncerta za Slovensko društvo hospic v sredo, 21. oktobra, v Štihovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma.

Album Vitomil Zupan - Šlagerji in pesmi iz zapora je veličastno delo in spoštljiv zvočni spomenik velikemu in drznemu umetniku.