Alumni šole Milesa Davisa v Kamniku

Svetovno znani glasbeniki iz zasedbe Miles Smiles bodo nocoj svoj hommage velikanu jazza odigrali v Kamniku.

Objavljeno
21. marec 2014 13.35
Posodobljeno
21. marec 2014 14.00
Tina Lešničar, kultura
Tina Lešničar, kultura
Miles Smiles je seveda znani album Milesa Davisa, ki ga je posnel leta 1966 njegov redni kvintet, v katerem so bili še famozni Wayne Shorter, Herbie Hancock, Tony Williams in Ron Carter. To je bila njegova druga najbolj slavna stalna zasedba, s katero je v štirih letih izdal kar šest studijskih albumov; E.S.P., Miles Smiles, Sorcerer, Nefertiti, Miles in the Sky in Filles de Kilimanjaro.

Ko je v osemdesetih začel eksperimentirati in je njegov jazz postajal vse bolj fusion, se je v njegovih zasedbah izmenjalo veliko članov. A čeprav so z njim sodelovali kratek čas, je vsakega izmed njih srečanje z Milesom spremenilo za vedno.

Nekatere celo toliko, da so ustvarili skupino, s katero so se hoteli pokloniti svojemu nekdanjemu delodajalcu, mentorju in prijatelju. Za ime so si izposodili naslov omenjene plošče Miles Smiles. V skupino pa so se združili trobentač Wallace Roney, ki je učenec Milesa Davisa in je kasneje igral tudi v kvintetu Tonyja Williamsa; saksofonist Bill Evans, nekdanji učenec Dava Liebmana, ki ga je tudi priporočil Milesu.

Evans je z Davisom posnel šest albumov in v tedanjo zasedbo pripeljal tudi Marcusa Millerja in Mika Sterna. V bendu Miles Smiles je tudi pianist Joey Francisco, ki je imel samo 17 let, ko ga je Miles povabil k sebi, leta 1985 pa se mu je pridružil tudi Robben Ford, ki je na kitari nadomestil Johna Scofielda. Bobnar Omar Hakim in basist Victor Bailey sta nekdanja člana zasedbe Weather Report, Hakim pa je igral tudi na Davisovih albumih Tutu in Amandla.

V Kamnik na Veronikine zgodbe prihajajo v nekoliko spremenjeni, a zato nič manj zvezdniški zasedbi. Bistvo njihovega sporočila in glasbe vendarle ostaja nedotaknjeno. Ob trobentaču Wallaceu Roneyju bo nocoj ob 20. uri v veliki dvorani Doma kulture v Kamniku na kitari nastopil Larry Coryell − imenovan tudi boter fusion jazza, ki je nastopal v kitarskem triu s Pacom De Lucio in Johnom McLaughlinom. Z zadnjim je v Mahavishnu Orchestra sodeloval tudi basist Ralphe Armstrong, ki prihaja v Kamnik. Za bobni pa bo sedel Alphonse Mouzon, nekdanji član Weather Reporta in zasedb številnih glasbenikov, kot so Stevie Wonder, Eric Clapton, Carlos Santana, Robert Plant ...
Billa Evansa tokrat ne bo v okviru zasedbe Miles Smiles, v Kamnik bo prišel jeseni z zasedbo Soulgrass.

Veronikine velike jazzovske zgodbe

Nocojšnji koncert se bo zgodil v okviru Veronikinih zgodb, kamniškega kulturnega dogajanja, v katerem je od lani prostor tudi za jazz. Že letošnji spomladanski program z današnjo udarno uverturo je presegel vsa pričakovanja. »Program je tako dober, da so ga opazili tudi tuji jazzovski kritiki in mediji,« pove organizator Zdravc Balantič.

18. maja se na primer nadejamo nastopa saksofonista Kennyja Garretta s svojim kvartetom. Na svetovni turneji po mestih New York, Philadelphia, Los Angeles, San Francisco, Sydney in London pa se bo junija v Kamniku ustavil The Sun Ra Arkestra, ki bo odprl štiridnevni Jazz Festival Veronikine zgodbe.

Na njem bodo nastopili še poljski violinist Adam Baldych, eden od glavnih blues mojstrov Lucky Peterson, španski trobentač Raynald Colom z zvezdniškim flamenco kitaristom Chicuelom, v Slo Masterjam ansambel pa se je samo za to priložnost združilo petnajst znanih slovenskih jazzistov. Na festivalu bomo slišali tudi polkamniške Artbeaters, manjkali pa ne bodo niti madžarski, latvijski in angleški mojstri jazza.