Aprilska parada rocka

Celomesečno zabavo na 17. Orto festu bodo začeli Big Foot Mama, končal pa jo bo Pero Lovšin.

Objavljeno
31. marec 2016 15.45
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Jutri zvečer se bo v ljubljanskem klubu Orto bar začel sedemnajsti Orto fest, tradicionalna celomesečna klubska parada večinoma slovenskega rocka z nekaj gosti od blizu in daleč. Za to vsakoletno parado rocka, ki se je udeležijo tudi največje slovenske rock zasedbe in pripravijo vroč klubski nastop, je veliko zanimanje. Tako je večerni koncert skupine Big Foot Mama, ki bo odprl letošnji festival, že nekaj dni razprodan. Vsi koncerti se bodo začeli ob 22. uri, izjema so koncerti, ko se bo v enem večeru zvrstilo več skupin.

V 27 dneh bo na odru ljubljanskega Orto bara na klubskem festivalu z najdaljšo tradicijo nastopilo kar 34 domačih in tujih glasbenih skupin. Glasbeni dogodek, ki spodbuja delovanje klubske scene in bogati kulturni utrip glavnega mesta, bo 29. aprila sklenil Pero Lovšin. Festival obljublja vrsto zanimivosti, med drugim tudi japonsko vsežensko mavrično death metal skupino Galmet. Skupina prihaja iz Osake in se je trdno zasidrala v glasbeni sceni, ki ji sicer dominirajo moški. Glasbeno pot so začele leta 2007, ko so nastopile kot »cover skupina« Kittie in švedskih Arch Enemy. V zadnjih nekaj letih pa so našle svoj zvok, ki je prvinsko nalezljiv in zanimiv. Njihov novi album End to the Next je dobil pozitivne kritike. Ob nastopu teh talentiranih deklet se občinstvu ježijo dlake na telesu in ritmi nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Slišali bomo tudi po 15 letih oživljene Leteče potepuhe, neuničljive Requiem, vztrajne Sausages, melodične Flirrt, s svojo skupino pa se bo predstavil tudi kitarist nekdanjih Majk in Big Foot Mame Zoran Čalić. Nastopili bodo še Samo Budna, Julie & Diamonds, vznemirljivi Čedahuči, Viperstone, Up'n'Downs, Soul Duality, Lynch, D Kokks, idrijski melodični punkerji Zablujena generacija ter spet aktivni Adam.

Predstavilo se bo še nekaj bližnjih sosedov, kot so Hladno pivo, Urban & 4, Elemental in Zabranjeno pušenje. Poleg atraktivnih Japonk bodo nastopili še švedski black metalci Manegram in pagan folk metalci Ereb Altor, Latvijci Skyforger ter ameriški punk hardcorovci z dolgo tradicijo Dag Nasty. Svoj prvenec bodo med drugimi predstavile nove zasedbe, kot sta Nesebat in Gora. Za zadnjo bo v sredo, 6. aprila, to sploh prvi koncert, na katerem bo predstavila istoimenski prvenec s temačnim alter rock metalom in angažiranimi besedili. Goro tvorijo prekaljeni glasbeniki Kevin Koradin, Sergej Pobegajlo in David Debevec, ki jih poznamo iz skupin Tide, Billysi in Leeloojamais.

Japonska vseženska mavrična death metal skupina Galmet.

Foto osebni arhiv

Gušti, ki je svoj čas bil tvoren član skupine Big Foot Mama, bo v soboto, 2. aprila, prvič nastopil tudi kot glavni pevec svoje zasedbe. Po 25 letih ustvarjanja se je odločil za novo zgodbo, ki jo piše sam s spremljevalno skupino. Za ta namen nastaja tudi novi album, ki ga je februarja 2016 napovedal s singlom Navaden občan. Fuzijo rocka, reggaeja in duba bo 7. aprila ponudil Bro (Mate Brodar s svojo zasedbo). Prinesel bo pozitivne vtise in zvoke z Jamajke ter nove pesmi, ki bodo v studijski obliki na voljo pozno spomladi, v živo pa že zdaj.

Zanimiva popestritev letošnjega Orto festa bo trnowski raper Klemen Klemen, kjer bo predstavil uradni manifest Klemnove stranke FBS. Na koncertu se bo pojavilo še nekaj gostov z njegovega novega albuma. Tudi zasedba Avven, novodobni folk metalci, stari znanci Orto bara, bodo nastopili v sredo, 13. aprila, družbo pa jim bodo delali LastDayHere. V petek, 15. aprila, bodo koncert odigrali Niet, ki ob zaključku šestmesečne klubske turneje po Sloveniji predstavljajo lani jeseni izdani album V bližini ljudi.