Arhiv Louja Reeda v knjižnico

Laurie Anderson je podarila možev arhiv newyorški knjižnici.

Objavljeno
06. marec 2017 10.43
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Javna newyorška knjižnica za uprizoritvene umetnosti je dobila celoten arhiv pokojnega Louja Reeda, enega najpomembnejših glasbenikov ameriške in svetovne popularne glasbe. Predstavniki knjižnice in pokojnikova žena, glasbenica Laurie Anderson, so to napovedali minuli četrtek, ko bi bil star 75 let. Reedov arhiv vsebuje papirnate in elektronske zapiske in posnetke, fotografije ter približno 3600 avdio- in 1300 videoposnetkov. »Ni boljšega kraja za to, kot je središče mesta, ki ga je imel najraje,« je dejala Andersonova. Lou Reed je bil Newyorčan in ambiciozen glasbenik, ki je postal priljubljen s pomočjo prijatelja in mecena Andyja Warhola, ko je ta odkril The Velvet Underground, eksperimentalno rockovsko skupino, ki je nastala leta 1964. Warhol je produciral prvenec zasedbe The Velvet Underground and Nico, ki ga je skupina posnela skupaj z nemško pevko, manekenko in igralko Nico. Povabil jih je, da so se predstavili na njegovem multimedijskem dogodku The Exploding Plastic.

Po razpadu skupine leta 1970 se je Reed odločil za samostojno kariero, ki je imela precejšnja nihanja, vedno pa je izdajal umetniško atraktivne studijske albume – nabralo se jih je 20 – ter več zbirk pesmi in fotografij. »Utrl je pot punku in glam rocku, ki temeljita na uporabi hrupa in eksperimentalnih tehnik v pop glasbi, kasneje pa je raziskoval zvok okolice in ustvarjal glasbo za meditacijo,« so zapisali v izjavi newyorške knjižnice. Knjižnica bo prihodnja dva tedna omogočila brezplačen ogled njegove zbirke in tako proslavila unikatno umetniško ustvarjalnost v novem domu Reedove zapuščine.

Lou Reed je nekajkrat nastopil tudi v Ljubljani, kjer je prav vzorčno pokazal, zakaj je tako odmeven in samosvoj umetnik.