»Beetle« opustošil spominsko drevo Beatla

Črno japonsko smreko v Los Angelesu, posajeno v spomin Georgeu Harrisonu, je uničil škodljivi hrošč.

Objavljeno
23. julij 2014 14.08
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

O tem, kako so člani legendarne zasedbe The Beatles prišli do svojega imena, obstaja več razlag in po eni naj bi bil zanj zaslužen predvsem George Harrison, ki je umrl pred skoraj 13 leti, star le 58 let.

Kmalu po njegovem slovesu je v Griffith parku v Los Angelesu, kjer je preživel zadnja leta življenja, zapela pesem lopate in v čast velikemu glasbeniku so zasadili spominsko drevo.

Črno japonsko smreko, ki je medtem zrasla okoli štiri metre v višino, ob njej pa so postavili spominsko ploščo z napisom »V spomin velikemu humanistu, ki je svet učil kot umetnik, glasbenik in vrtnar«. Kot je znano, je bil Harrison strasten vrtnar. Pesem Here comes the sun je, denimo, zložil kar na vrtu. Ne na svojem, ampak na vrtu kolega kitarista Erica Claptona.

A je njegova spominska smreka letos po pisanju agencije AFP podlegla napadalcu, katerega ime ima vsekakor precej opraviti z Beatli. Med eno najhujših suš v Kaliforniji v zadnjem obdobju jo je pogubil škodljivi hrošč, torej »beetle« in tudi Beatli so bili še na začetku leta 1960 Silver Beetles, zatem pa še v istem letu Silver Beatles in naposled dokončno Beatles.

Spominsko drevo, ki ni bilo edina žrtev suše in škodljivega hrošča v Griffith parku, bodo seveda nadomestili.