Big Band KK - Depeched

Krški big band je predelal glasbo skupine Depeche Mode.

Objavljeno
11. junij 2013 16.14
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Glasbena promiskuiteta pri glasbenikih z odprtimi ušesi ni nič kaj posebnega, zato tudi ni nič več zares presenetljivega, kajti doslej je že vsak z vsakim. Tako tudi dejstvo, da se je Big Band Krško lotil glasbe britanske skupine Depeche Mode, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja definirala elektronski pop in se nato razvila v prvovrstno svetovno rockovsko atrakcijo, ne sme presenetiti.

Prednost projekta Depeched je predvsem v mladosti godbenikov, energičnosti in pa njihovih glasbenih veščinah, kajti album Depeched Big Banda KK je energičen in še kako aktualen izdelek na svetovni ravni. To je tudi gotovo pripomoglo temu, da so jih letos povabili na znameniti Montreux festival v Švico, naj tam nastopijo v družbi največjih svetovnih glasbenikov in tistih, ki bodo to še postali. Nastopili bodo 8. in 9. julija v mestnem parku.

Dirigent in aranžer zasedbe Aleš Suša pravi, da ga glasba skupine Depeche Mode spremlja že od najstniških let. Po petindvajsetih letih razvoja glasbenega okusa in odkrivanja nove glasbe, predvsem s področja jazza, se z aranžmaji za klasični big band vrača k vibraciji Depeche Mode. Zadovoljen je, da z zasedbo Big band KK kot prvi tovrstni orkester na svetu izvajajo njihovo glasbo.

Na albumu Depeched je sedem skaldb, ki ju uokvirjata dve inštrumentalni skladbi, uvodna I Feel You in zaključna Personal Jesus. Vmes pa si sledijo izvrstne vokalne pesmi od Walking In My Shoes (Miha Nemanič), Higher Love (Jan Jenko), In Your Room (Miha Nemanič), Judas (Tadeja Molan) in Enjoy The Silence (Mate Brodar). Pesmi so po eni strani bigbandovsko široke in aranžmajsko bogate, vendar je pri tem obveljal racionalen pristop - manj je več. Diskreten šarm elektronike skozi pihala. Album Depeched je vreden vse pozornosti širšega občinstva.