Blurred Lines je plagiat

Robin Thicke in Pharell Williams morata dedičem legende soula Marvina Gaya, plačati 7,4 milijonov dolarjev.

Objavljeno
11. marec 2015 12.14
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Otroci pokojne legedesoula Marvina Gaya, Nona, Frankie in Marvin Gaye III so leta 2013 vložili tožbo proti pop glasbenikoma Robinu Thicku in Pharellu Williamsu. Njihov očitek je bil, da je glasba v pesmi Blurred Lines pravzaprav kopira izvirnik njihovega očeta Got to Give It Up outright.

Pharell Williams je po pisanju Daily Maila glasbeno podlago za pesem »sestavil« v uri in pol leta 2012, medtem, ko je bil pod vplivom protibolečinskih tablet in alkohola. Med sojenjem je vztrajal, da je pesem Blurred Lines podobna pesmi Marina Gaya, ni pa poseganje v njegove avtorske pravice.

Pesem Blurred Lines je avtorjem Pharrellu, Thickeu in raperju z imenom  T.I. prinesla 17 milijonov dolarjev zaslužka. Sodišče jim nalaga izplačilo odškodnine za kršenje avtorskih pravic v znesku 7,4 milijonov dolarjev.

Odvetniki avtorjev Blurred Lines so tožili dediče Marvina Graya, z namenom, da bi preprečili njihovo tožbo glede avtorskih pravic.

Pomenjivo je tudi, da pravniki pop zvezdnikov niso želeli, da med sojenjem porota sliši pesem Marvina Geya, temveč samo dele pesmi. Nekdanja soproga Marvina Gaya je na sodišču povedala, da takoj, ko je slišala pesem Blurred Lines, jo je prepoznala kot glasbeno kopijo izvirnika.

Hčerka pokojne glasbene legende Nona Gaye pa je izjavila, da je bila razsodba za njo veliko čustveno olajšanje: »Trenutno se počutim svobodno ... osvobojeno verig Pharella Williamsa in Robina Thicka, od tega kar so nam skušali naprtiti in izrečenih laži.«

Hčerka Nona Gaye. Foto: Reuters

Pharell Williams je ena največjih zvezd pop glasbe v ZDA in sedemkratni prejemnik glasbene nagrade grammy.
Pričakovano je, da se bodo glasbeniki na razsodbo pritožili, kar se lahko vleče leta na sodiščih, komentira Guardian.

Blurred Lines sporna že pred razsodbo

Sodba ni edina težava s katero se je soočala pop uspešnica Blurred Lines. Robin Thicke se je soočal z obtožbami zaradi besedila pesmi. Številni pisci, blogerji in celo univerzitetna združenja so pesem označili za takšno, ki »spodbuja posilstvo, poziva h grobosti (»on te ne udari po zadnjici in povleče za lase«) in uporablja za žensko najnižje možno izrazoslovje.

Med drugim je v pesmi ženska »žival, ki jo je treba udomačiti«. Zato so predvajanje pesmi prepovedali na številnih univerzah v Britaniji.