Bossa de Novo v Siti Teatru

V ljubljanskem Siti Teatru bodo predstavili tretji album Quinta essência.

Objavljeno
06. marec 2014 15.51
Bossa de Novo
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zasedba Bossa de Novo, kot pove že ime, glasbeno v veliki meri izhaja iz brazilske bossa nove. Jutri bo ob 20. uri v ljubljanskem SiTi Teatru predstavila svojo novo, tretjo po vrsti, ploščo z naslovom Quinta essência, ki je izšla ob deseti obletnici delovanja zasedbe.

V okviru cikla SiTi za dobro musko tokrat pripravljajo koncert prav posebne slovenske zasedbe, ki je posvojila brazilski glasbeni izraz, znan kot bossa nova, ki je tudi eden svetovno najbolj znanih glasbeni slogov iz Brazilije. Ta glasbena zasedba je sestavljena iz izvrstnih inštrumentalistov ter pevca mehkega glasu, ki so si z leti počasi a vztrajno pridobili vse širše občinstvo s svojo glasbeno prefinjenostjo. Poleg bossa nove izvajajo še baladni jazz ter različne afrobrazilske glasbene izraze in cool jazz z zahodne ameriške obale. Poleg znanih bossa nov v svojem glasbenem repertoarju premorejo tudi veliko manj znanih. V podobna glasbena oblačila oblečejo tudi kakšno slovensko pesem, radi pa dodajo še kakšno revolucionarno.

Album Quinta essência, ki je izšel pri ZKP RTV Slovenija, je izdelek prekaljenih glasbenikov, in sicer pevca Primoža Viteza, ki rad tudi kakšno besedilo prevede iz brazilske portugalščine v slovenščino in po potrebi tudi obratno. Prav tako imajo v svojem repertoarju že kar nekaj dvojezičnih pesmi. Za instrumentalni del pa poskrbijo Aljoša Kosor (kitara), Marko Gregorič (akustična bas kitara), Mitja Vrhovnik Smrekar (tolkala, melodika, ukulele) in Sergej Ranđelović Runjoe (tolkala, glas). Na nekaj posnetkih z glasom gostuje tudi Mateja Koležnik, spremljevalne glasove pa so pesmim dodali še Janko Lozar Mrevlje, Ana Zwitter Vitez in Nana Milčinski.

Na albumu je 15 pesmi in en skrivni posnetek. Album Quinta essência dokaj presenetljivo odpira skladba Ta stol Marka Breclja. Morebiti bi še kdo pomislil na neprimernost izbire skladbe tega nadnaravnega slovenskega umetnika, pa vendar je Ta stol več kot primeren uvod v tretje potovanje z Bossa de Novo. Ker imajo člani zasedbe očitno neko posebno afiniteto do sarajevske šole rocka, so na album uvrstili krasno balado zasedbe Indexi Bacila je sve niz rijeku. Tokratni revolucionarni vložek predstavlja skladba Bandiera menor, v kateri prepoznamo italijansko revolucionarno delavsko himno, ki je postala mednarodno prepoznava uspešnica Bandiera rossa. Kot slovenski prispevek so na tem albumu poleg Brecljeve skladbe še otožnica Če ti boš moj Emila Adamiča in duhovita skladba Drevo Marka Gregoriča, ki ju odpoje Mateja Koležnik. Tokrat so v dovejzične pesmi spremenili Zaplješi sambu / So danco samba, kjer slovenski del s simpatičnim ajdovskim naglasom odpoje Runjoe, portugalskega pa Vitez. Hecna dvojezična pa je decembrsko razpoložena Presente de Natal / Božiček Dedek mraz.

Seveda pa ni šlo brez pesmi iz zakladnice bossa nove mojstrov kot so med drugimi Caetano Veloso, João Gilberto in Tom Jobim, med katerimi velja še posebej opozoriti na eno največjih bossa nova uspešnic, ki jo je Vitez poslovenil v Lepotica iz Ipaneme.

Ne vem sicer, kaj bi Brazilci rekli na glasbo zasedbe Bossa de Novo, gotovo pa nam ponuja prefinjeno petje in prav tako glasbo, kjer v poudarjeni akustičnosti pride do izraza glasba v celoti, saj nima prav veliko vmesnikov.