Bregović nezaželen v Kijevu zaradi koncerta na Krimu

Glasbenik naj bi nastopil 16, maja v Ukrajini, a so mu koncert odpovedali, ker je marca nastopil v Sevastopolju.

Objavljeno
03. april 2015 20.41
J. G., kultura
J. G., kultura

Koncert Gorana Bregovića in njegovega orkestra za poroke in pogrebe, ki naj bi bil 16. maja v Kijevu, so organizatorji odpovedali, ker je glasbenik pred kratkim nastopil v Sevastopolju na Krimu. To Ukrajincem očitno ni bilo všeč in so koncert odpovedali iz političnih razlogov, kot so na svoji spletni strani sporočili organizatorji.

Tam piše: »Koncert Gorana Bregovića je odpovedan na našo pobudo, zaradi naših prepričanj. Ni res, da so na nas pritisnile naše oblasti, kar je bilo mogoče prebrati v ruskih medijih. Morda naša odločitev ne bo vsem všeč, ampak se predvsem ravnamo po zakonih, argumentih in logiko in ne po geslih. Bregović je imel 26. marca koncert v Sevastopolju, ki je bil napovedan šele februarja, glasbenik pa nas o tem nastopu ni obvestil.«

Organizatorji koncerta navajajo, da je Bregović kršil predpise, ker je šel na »okupirano ozemlje« Ukrajine, kamor je mogoče priti samo s posebnimi dovoljenji. Osebi, ki je nezakonito bivala na ozemlju Krima, je samodejno tri leta prepovedan vstop v Ukrajino, je bistvo zakonske uredbe, ki jo navajajo organizatorji.

Organizatorji še pravijo, da je imel Bregović tiskovno konferenco v Sevastopolju in s svojimi tamkajšnjimi izjavami razjezil državljane Ukrajine. Bregoviću med drugim očitajo izjavo, da »smo vsi žrtve politike«. »Na naša življenja politika neposredno vpliva, tako zunanja kakor notranja,« je dejal Bregović, ki s koncerti po svetu promovira novi album Šampanjec za Cigane.

Ukrajincem seveda tudi niso mogle biti všeč Bregovićeve izjave o pomembnosti Rusije in njeni kulturi. »Ko kot tujec pridete v Rusijo, takoj občutite veličino, kajti v sebi imate Puškina, Dostojevskega, tisočletno zgodovino Rusije. Kamorkoli v Rusiji potujete, imate ta občutek. Ruska dekleta niso samo lepa, ampak človek od njih pričakuje, da bodo takoj sedla za klavir in odigrala Rahmaninova. Vsaj mi z Balkana imamo občutek o tej veličini Rusije in njeni kulturi,« je dejal Bregović.

Dotaknil se je tudi odnosa Zahoda do Rusije. »Zahod je bil vedno paranoičen do Rusije in upam, da bo ta paranoja minila.« Na pripombo ene od novinark, da bi mu lahko zaradi koncerta na Krimu odpovedali nastop v Kijevu, je Bregović odgovoril: »Briga me.« Za to izjavo so mu ruski novinarji ploskali.

Bregović je na tiskovni konferenci še povedal, da je bil na Krimu že prej, da je vzljubil tamkajšnje prebivalce in naravo. Na novinarsko vprašanje o odnosih med Balkanom in Rusijo je Bregović odgovoril: »Prihajam iz kulture, ki je vedno imela Rusijo za velikega brata. Vse vemo o vaši zgodovini in kulturi, književnosti, piscih, skladateljih ... Seveda vam kot velikemu bratu ni treba vsega vedeti o nas. Če balkansko kulturo kaj ločuje, je to delček norosti.«