Cajon, izjemno ritmična škatla

Ponatis učbenika slovenske šole cajona in brezplačna delavnica

Objavljeno
13. december 2013 18.22
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Te dni je izšel prvi ponatis Slovenske šole cajona, učbenika, ki ga je pripravil Jaka Strajnar, akademski glasbenik tolkalec in profesor tolkal. Študiral je na akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu ter se izpopolnjeval pri različnih svetovno priznanih tolkalcih. Poučuje tudi na glasbeni šoli Škofja Loka in deluje v različnih glasbenih zasedbah ter popularizira igranje tolkal in jazza. Zadnje obdobje se je še posebej posvetil igranju cajona, za katerega je tudi pripravil prvi slovenski učbenik. V nedeljo, 15. decembra, bo imel ob 19. uri brezplačno delavnico cajona v Baru Prulček v Ljubljani, tudi ob glasbeni spremljavi.

Cajon, kar po špansko pomeni škatla ali zaboj je dejansko lesena škatla, ki postaja med tolkalci in tudi sicer med glasbeniki vse bolj popularna. Še posebej v akustičnih zasedbah, kjer zlahka nadomesti skorja cel tolkalski inštrumentarij. Je tolkalni inštrument kvadratne oblike, na katerem se sedi in hkrati igra z rokami.

Učbenik Slovenska šola cajona je namenjena vsem, ki jih zanimajo osnove igranja na cajon, kakor tudi tistim, ki želijo zgolj nadgraditi svojo tehniko igranja. Osnove so predstavljene tako opisno kot tudi slikovno in omogočajo zares učinkovit način učenja. Vsi ritmi in različne vaje so pregledno notirane in posnete na priloženem cedeju, kar še dodatno pripomore k razumljivemu in učinkovitemu napredku. Cajon je še posebej atraktiven, ker za učenje ni potrebno glasbeno predznanje.