Muzikološko Mantuanijevo priznanje Darji Koter

Mantuanijeva nagrada, ki jo Slovensko muzikološko društvo podeljuje za življenjsko delo, tokrat ne bo podeljena.

Objavljeno
18. december 2014 14.26
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Slovensko muzikološko društvo je Mantuanijevo priznanje, namenjeno enkratnim dosežkom v stroki, letos prisodilo Darji Koter, glasbeni zgodovinarki, zaposleni na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Izročili ga ji bodo popoldne na ZRC SAZU. Mantuanijeva nagrada, ki jo društvo podeljuje za življenjsko delo, pa tokrat ne bo podeljena.

Člani strokovne komisije za podelitev Mantuanijeve nagrade in priznanja so bili soglasni, da nihče od treh predlaganih kandidatov ni ustrezal merilom, predvidenim za podelitev Mantuanijeve nagrade za življenjsko delo, so za STA pojasnili v društvu.

Kot piše v utemeljitvi priznanja, Koterjeva s svojim strokovnim in raziskovalnim delom intenzivno soustvarja dosežke slovenske muzikološke stroke. Priznanje ji je društvo namenilo za monografiji Slovenska glasba 1848–1918 in Slovenska glasba 1918–1991.

Prva je strnjen prikaz glasbene preteklosti na Slovenskem, ki temelji na sintezi zapisov in dognanj različnih raziskovalcev, nastalih v petih desetletjih po objavi temeljne študije Dragotina Cvetka z naslovom Zgodovina glasbene umetnosti na Slovenskem. V knjigi Slovenska glasba 1918–1991 pa je avtorica celovito prikazala obdobje od prve vojne do praga današnjega časa. Pri tem se je zaradi manj obsežne ali celo odsotne literature oprla tudi na primarne vire in na številne avtobiografske zapise, piše v utemeljitvi.

Darja Koter je diplomirala, magistrirala in doktorirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svoje raziskovalno delo je začela kot kustodinja zbirke glasbil v Pokrajinskem muzeju na Ptuju, kjer je delovala pred zaposlitvijo na akademiji. Pod njenim vodstvom je zbirka leta 2000 dobila status nacionalnega pomena.

Nagrado in priznanje, poimenovano po Josipu Mantuaniju, ki je položil temelje slovenski muzikologiji, društvo podeljuje bienalno od leta 2004. Nagrade so doslej prejeli Andrej Rijavec, Primož Kuret, Jože Sivec, Marija Bergamo in Jurij Snoj, priznanja pa Edo Škulj, Gregor Pompe in Zoran Krstulović.