Četrt stoletja oživljanja mestnega jedra z etno in jazz glasbo

25. Noči v Stari Ljubljani v znamenju okroglih obletnic in medkulturnega dialoga. Letošnja rdeča nit: glasba in protest.

Objavljeno
21. avgust 2013 19.50
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Jutri se začenja jubilejni, 25. Mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani. Tridnevno dogajanje bo otvorila vrhunska španska etno zasedba Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra na Mestnem trgu pred Magistratom, ob 20. uri, ki se ji bo na odru kot posebni gost pridružil Vlado Kreslin.

Široko zasnovan poulični festival že četrt stoletja ponuja slovenski in tuji publiki umetniške vsebine, ki so skrbno izbrane in vključujejo predvsem zahtevnejše in deficitarne glasbene zvrsti.

Kot je povedal direktor Imago Sloveniae - Podoba Slovenije in programski vodja festivala, Janoš Kern, so se Noči v vseh teh letih izkazale kot izjemen pospeševalec vsesplošnega gospodarskega, turističnega in kulturnega razvoja ter sistematičnega oblikovanja identitete tega dela mesta. »Vsebinsko je festival, ki ga ob lepem vremenu obišče tudi več kot 50.000 ljudi, zasnovan predvsem na jazz in etno glasbi, v letošnjem letu pa smo mu dodali še protestno glasbo in poezijo, ki postajata v teh časih še kako aktualni,« je povedal Kern.

Letošnja rdeča nit festivala bo Glasba in protest. Na to temo bo v Mestnem muzeju potekal mednarodni simpozij, na katerem bodo priznani etnologi in muzikologi razpravljali o vlogi glasbe v kontekstu družbenih sprememb, zvrstili pa se bodo tudi koncerti protestnih pesmi vidnejših domačih in tujih izvajalcev iz osmih držav.

V okviru letošnjega festivala bo z vrsto koncertov in drugih kulturnih dogodkov 50-letnico delovanja proslavili program ARS Radia Slovenija, ki bo v četrtek zvečer in petek cel dan potekal v živo iz stare Ljubljane.

Med raznoliko in pestro ponudbo koncertov, ki se bodo zvrstili med 22. In 24. avgustom na različnih lokacijah starega mestnega jedra, so med drugim mednarodna jazzovska zasedba ZZ QUARTET z vrhunskim ameriškim bobnarjem Adamom Nussbaumom (Stari trg, 22. 8., ob 20. uri) in nastop vokalne zasedbe, ki prav tako praznuje 25-letnico delovanja, KATRINAS z BIG BANDOM VOX (Mestni trg, 23. 8, ob 20. uri).

Na Dvornem trgu se bo jutri ob 20.30 s projektom Dizel Slavček in Godba na Dihala predstavil legenda kantavtorske scene Jani Kovačič s Kar Češ Brass Bandom, na Bregu pa se bodo ob 20.30 zvrstile protestne pesmi glasbenikov iz Slovenije, Kube, Jordanije, Turčije, Japonske, Čila, Peruja in Šrilanke.

Na istem mestu bodo v petek in soboto zvečer koncertirali domači kantavtorji s protestnimi pesmimi: Ksenija Jus in PopOvni, Matej Krajnc, Tadej Vesenjak, Peter Andrej, Marko Grobler in Martin Ramoveš Band, v unplugged izvedbi pa bo na Dvornem trgu v soboto ob 20.30 nastopili tudi legendarni knap'n'roll bend Orlek.