Četrt stoletja skupine Big Foot Mama

Dvojna zbirka največjih uspešnic in koncert z gosti v ljubljanski Hali Tivoli 2. oktobra.

Objavljeno
04. september 2015 17.04
Big Foot Mama
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ena vodilnih domačih rockovskih zasedb Big Foot Mama (Grega Skočir, Alen Steržaj, Jože Habula, Daniel Gregorič, Zoran Čalić) letos praznuje 25 let delovanja, kar bo proslavila z dvojnim albumov največjih uspešnic in koncertom s številnimi gosti, ki bo 2. oktobra v ljubljanski Hali Tivoli. Za ogrevanje pa so Bigfootovsci poskrbeli še s singlom z novo skladbo Nove zmage, ki je uradna himna slovenske košarkarske reprezentance.

Zasedba Big Foot Mama aktivno rocka in rolla po Sloveniji in okolici že 25 let. V četrt stoletja je skupina izdala sedem studijskih albumov, 23 singlov, 19 videospotov, posnela celovečerni dokumentarni film Tist' dan v tednu in imela več kot tisoč koncertov. Z njo pa je kot bobnar nastopil tudi predsednik Slovenije Borut Pahor. Praznovanje obletnice, naslovljeno Let 25, se je začelo v soboto, 30. maja, z ekskluzivnim klubskim koncertom v Berlinu - mestu snemanja zadnjega albuma Izhod.

Obletnice

Big Foot Mama so 15 let delovanja zaznamovali s koncertom na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, kjer so drugi glasbeniki izvajali njihove pesmi, 20 let delovanja so zaznamovali z dokumentarnim filmom Tist' dan v tednu, tokrat pa bodo najprej izdali dvojno zbirko največjih uspešnic med leti 1990-2015, ki bo izšla pri Nika Records in med katerimi ne bodo manjkale zimzelene skladbe, kot so Nisem več s tabo, Led s severa, Oklep, Črn tulipan, Neki sladkega, Rola se, Užitek na replay, Mala nimfomanka, Nor sigurno ne, Garbič in druge.

Za vrhunec praznovanja Let 25 pa obljubljajo velik koncert 2. oktobra, ki so ga zaradi velikega zanimanja že prestavili iz male v veliko dvorano Hale Tivoli. Imeli bodo tudi zelo pisano plejado gostov, med katerimi je gotovo bil za njih najbolj usoden Peter Lovšin & Vitezi obložene mize, saj je jeseni 1991 Pero je Bigfoote angažiral za stalno predskupina Sokolov. Leta 1993 je tri člane celo povabil v svoj spremljevalno skupino Vitezi obložene mize, kjer so ostali naslednja štiri leta in tudi sodelovali pri snemanju plošče Dolina kraljic.

 

25 let skupine Big Foot Mama. Foto: Leon Vidic/Delo

Številni gostje

Sicer pa bodo nastopili še Fantje s Praprotna, ki so z Ansamblom Lojzeta Slaka priredili njihovo skladbo Nekaj sladkega, nato pa še pesem Pomlad, in Miha Guštin - Gušti, ki je bil z Big Foot Mamo od samega začetka, saj je nastopil že v prvi postavi na prvem koncertu septembra 1990. V zasedbi je bil kot kitarist in avtor mnogih uspešnic vse do leta 2002, ko se je podal na samostojno pot.

Pevka in pianistka Neisha je z Bigfooti sodelovala pri snemanju albuma 5ing (2004), klaviaturist Davor Klarič, ki je svojčas igral pri skupini Šank Rock, pa je že obarval s klaviaturami njihovi skladbi, kot sta Nov dan in Amazonija. Operna pevka Irena Preda je s skupino sodelovala pri snemanju pesmi Led s severa in Oklepu. V videospotu za Oklep je celo odigrala eno od vlog. Pihalsko-trobilsko sekcijo so Big Foot Mama potrebovali v obdobju plošč Tretja dimenzija in Doba norih. Zbral jo je saksofonist Klemen Kotar (zdaj član skupin Nula Kelvina in Smaal Tokk). Z njim sta in bosta po dolgih letih spet trobila trobentač Matjaž Kajzer in pozavnist Rok Štirn pod imenom Klemen Kotar & Brasci.

In gostov še kar ni konec. Tako bo nastopila tudi Nina Kay, ki je z Gregom odpela akustično balado Kratek stik. Kitarski trio Slaviša Stojanović, Matej Mršnik, Slaven Kalebić med sabo nima skupne zgodovine, je pa vsak od njih v določenem trenutku stal na odru z Big Foot Mamo: Matej Mršnik še v zgodnji fazi BFM (kasneje je igral pri Don Mentony Bandu, Laibachu, Neishi in Tribute 2 Love), Slaven Kalebić (Mojo Hand) kot Zokijev nadomestni kitarist in Slaviša Stojanović kot gost v razprodanih Križankah 2009 (preden je postal selektor slovenske nogometne reprezentance). Najstalnejši občasni gost na koncertih Big Foot Mame in vedno prva izbira, kadar v studiju potrebujejo tolkalista, je Martin Janežič - Buco. Legendarni saksofon v legendarni pesmi Lovro je odpihal ljubljančan Rok Gerbec, s katerim so se Bigfooti takrat srečali prvič in zadnjič. Po dvajsetih letih so ga poiskali in ga povabili na koncert.

Ekskluzivno!!!

Za konec pa še dve presenečenji. Na oder bo stopila tudi prva postava Big Foot Mame iz leta 1990. Prvič po 25 letih se bo ponovno zbrala prva postava Big Foot Mame, ki je igrala na prvem koncertu septembra 1990 na Gimnaziji Šentvid in samo na tistem. V zasedbi so bili poleg Jožeta in Guštija še pevec in kitarist Andrej Kos, basist Robert Sršen, ki trenutno igra pri Rock Partizanih, in kitarist Zoran Jovanović - Jovo.

Zborček izbranih slovenskih rock glasov Tomi M., Tokac, Marolt, Tonč & Dimek in Grega Skočir se doslej še nikoli ni zedinil pod zastavo Big Foot Mame, je pa že pel skupaj, in to ne dolgo tega - s skupino Dan D. Kaj bodo skupaj zapeli z Bigfooti, naj ostane presenečenje. O temu, da bi se z njimi na odru pojavil njihov rezervni bobnar Borut Pahor, predsednik Slovenije, pa ni bilo nič slišati.

Vsega je kriv rock'n'roll

Big Foot Mama so kot srednješolski ansambel, ki je v začetku preigraval svetovne uspešnice rock'n'rolla, kmalu za tem pa so pričeli z ustvarjanjem avtorskega materiala. Prvi album Nova pravila je izšel leta 1995, veliko prelomnico pa so začrtali s tretjim albumom, Tretja dimenzija, s katerim so začeli podirati rekorde prodaje ter nastopati na največjih koncertnih prizoriščih po Sloveniji. Od takrat pa do danes so z nizanjem albumov in uspešnic uspeli obdržati pozornost občinstva, vsako leto pa jih odkrivajo nove generacije mladih. Big Foot Mama so še vedno glavne zvezde največjih slovenskih festivalov. Križanke so nazadnje - že petič - napolnili po zelo odmevnem zadnjem albumu Izhod leta 2013.