Chick Corea - glasbena legenda v Mariboru

V Festivalni dvorani Lent v Mariboru bo v sklopu EPK jutri nastopil jazzovski pianist Chick Corea s svojim triom.

Objavljeno
20. november 2012 21.42
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Evropska prestolnica kulture (EPK) počasi zaključuje svoj programski lok, slovo pa je več kot dostojno. Jutri bo v Festivalni dvorani Lent v Mariboru nastopil Chick Corea s svojim triom in sicer mu bosta na odru delala družbo dva izjemna glasbenika, basist Christian McBride in bobnar Brian Blade.

Predstavljati glasbeno legendo Chicka Coreo je obenem skoraj odveč, po drugi strani pa tudi zelo zapleteno. Velja namreč za glasbenika, ki ga nikakor ni mogoče uvrstiti v ozek žanr, v svoji karieri pianista, mojstra na klaviaturah in skladatelja se je poskusil v najrazličnejših slogih, skoraj vedno tudi zelo uspešno. V polstoletnem ustvarjanju je osvojil osemnajst nagrad Grammy, nazadnje letos za najboljši improvizirani jazz solo, številne njegove skladbe veljajo za jazz standarde.

Lista glasbenikov, s katerimi je sodeloval je skoraj neskončna, med njimi pa so tudi številni glasbeni velikani, prvi med njimi nedvomno Miles Davis. Corea je sodeloval pri nekaterih njegovih najodmevnejših albumih kot so Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way in Bitches Brew in že v šestdesetih letih eksperimentiral z zvokom električnega klavirja, na katerega je namestil modulator zvoka.

V sedemdesetih je bil med pionirji jazz fusion glasbe, s svojo zasedbo Return To Forever je v jazz vključil rock in brazilsko glasbo, iz tega obdobja je tudi njegova verjetno najbolj slavna skladba Spain. V naslednjih letih takorekoč ni glasbene zvrsti, v kateri se ni preizkusil in tudi dokazal, pa naj gre za solo projekte, duete (številni albumi z vibrafonistom Garyjem Burtonom in Herbie Hancockom, nazadnje z izjemno japonsko pianistko Hiromi Uehara), majhne in ogromne jazz zasedbe ter simfonične orkestre.

Skladno s tem pa je potekalo tudi njegovo skladateljsko delo, ki obsega vse od klavirskih miniatur do simfoničnih koncertov, v zadnjem desetletju je vse več pozornosti namenjal prav tako imenovani sodobni klasični oziroma »resni« glasbi.

No, v Mariboru ga bomo videli predvsem kot jazz glasbenika, z že omenjeno dvojico je Corea tvoril že ritem sekcijo skupino Five Peace Band, s katero so leta 1999 nastopili na turneji po Aziji in Ameriki. V obliki tria bodo nadaljevali točno tam, kjer so začeli, z dinamično in nadvse swingajočo glasbo, ki temelji na izjemnem sodelovanju in odličnem medsebojnem poznavanju.