Chuck Berry pripravlja nov album

Najbolj pričakovan album leta je Chuck.

Objavljeno
27. februar 2017 12.54
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Rock'n'roll ima v resnici le enega kralja, ime mu je Chuck Berry in je še vedno živ. Na 90. rojstni dan je Berry, ki še vedno redno nastopa, napovedal, da bo letos izdal nov album. Njegovi zvesti poslušalci so bili nad novico navdušeni. Album je poimenoval preprosto Chuck in bo njegov prvi po 38-letnem premoru.

Album posveča svoji ljubljeni Toddy, kakor ljubkovalno kliče 68-letno ženo Themetto. »Moja draga, staram se! Na tem albumu sem delal zelo dolgo. Sedaj lahko počasi neham,« je povedal. Posnel ga je s skupino Blueberry, s katero redno nastopa zadnji dve desetletji v svojem klubu Blueberry Club v St. Louisu. V zasedbi so njegov sin Charles Berry Jr. (kitara), hči Ingrid Berry (orglice), pianist Robert Lohr, bobnar Keith Robinson in baskitarist Jimmy Marsala, ki je z Berryjem že 40 let.

Berryjev sin Charles je povedal, da pesmi pokrivajo zelo široko paleto ritmov, od ostrega in hitrega rocka do bolj umirjenih in nostalgičnih zvokov iz razgibanega življenja in dela njegovega očeta. Chuck bo izšel pri nashvillski založbi Dualtone. Čeprav je to, kako so nastajale pesmi, še zavito v skrivnost, naj bi bile na albumu predvsem nove skladbe, ki jih je spisal glasbenik sam.

Chuck Berry se je rodil kot Charles Edward Anderson Berry 18. oktobra leta 1926. Kot skladatelj, pevec in kitarist je najbolje in univerzalno definiral zvok rock'n'rolla v številnih skladbah, med katerimi so najbolj znane Maybellene (1955), Roll Over Beethoven (1956), Rock and Roll Music (1957) in Johnny B. Goode (1958). V rock'n'roll je uvedel prepoznavne kitarske uvode, ki so najbolj kopirani vzorci v zgodovini popularne glasbe.