Danes 70 svečk za Eldo Viler

Slovenske popevke se danes spominja z nostalgijo. Tedaj so bili pravi ljudje na pravem mestu, pravi.

Objavljeno
17. december 2014 12.29
turnsek/elda viler
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Sedemdeseti rojstni dan danes praznuje Elda Viler, pevka, ki je zaslovela v zlatih časih slovenske popevke z interpretacijami skladb priznanih slovenskih skladateljev in tekstopiscev. Tistega obdobja se spominja z nostalgijo, ker so bili, kot je povedala za STA, pravi ljudje na pravem mestu. Danes glasbi »dirigirajo uredniki, ki nimajo pojma o njej«.

V istrski Koštaboni rojena pevka je na festivalu Slovenska popevka nastopala v 60. in v 70. letih. Na njem je bila opažena že kot debitantka, nato pa je leta 1967 zmagala s skladbo Vzameš me v roke in leta 1971 s skladbo Včeraj, danes, jutri.

Od začetka je bilo, kot se spominja, težko, ker je imela tremo in dvome o tem, ali je dovolj dobra, toda s čudežno pomočjo se je vse poklopilo. Za to pa ni bila zaslužna samo sama, poudarja Vilerjeva. Kasneje, ko je festival za nekaj let ugasnil, se je spraševala, zakaj ga ne cenijo. Vendar je Slovenska popevka kljub premoru ostala zapisana z zlatimi črkami.

To je bil po njenih besedah lep čas, vsi so se veselili drug z drugim. Danes to ni več tako, ocenjuje Vilerjeva. Slovenske glasbene scene niti ne spremlja, razen kadar nastopa njena hči Ana Dežman, saj ji »postane slabo«, ko vidi, kako se stvarem streže. Opaža, da obstaja nekaj zelo dobrih pevk, vendar je razočarana, ker jih »potem nikjer več ni«.

Niti centa za televizijski nastop

Tedaj, ko je bila na vrhuncu kariere, so bili po mnenju Vilerjeve res zlati časi s kompetentnimi ljudmi, medtem ko danes obstajajo »kvazi uredniki«, ki o glasbi ne vedo ničesar. »Nič ni in nič ne bo, dokler se ne bo vse razčistilo,« je prepričana Vilerjeva. Zadnje čase so jo sicer vabili v televizijske oddaje, ker pa ji niso ponudili niti centa, jih je zavrnila.

Pevka na glasbenem prizorišču nekaj časa ni bila navzoča. Po osamosvojitvi države se je umaknila, ker ji ministrstvo za kulturo ni podaljšalo statusa svobodne umetnice. Kot razlog so navedli, da v takratni slovenski glasbenozabavni sceni ne izstopa niti po izvirni interpretaciji niti po kakovostni plati ter s tem ne izpolnjuje kriterijev.

Na vprašanje, ali bo okrogli življenjski jubilej počastila s kakšnim nastopom, pa odgovori, da ne. Pričakovala je, da ji bo RTV Slovenija pripravila koncert, tako kot leta 2009, ko je zapela v Križankah ob 50-letnici svojega prvega glasbenega nastopa, vendar se to ni zgodilo. Kot je napovedala, bo po novem letu z akustično zasedbo posnela pesmi, ki jih je uglasbila iz svoje pesniške zbirke Takšna, kot sem.

Med njene največje uspešnice ob že omenjenih skladbah spadajo Ti si moja ljubezen, Lastovke, Besede, Ljubim to življenje, Ne prižigaj luči v temi in Zlati prah imaš v očeh.