David Bowie je izdal album ★ (Blackstar)

Na njegov 69. rojstni dan je izšel 25. studijski album ★ (Blackstar).

Objavljeno
07. januar 2016 16.05
David Bowie
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
David Bowie, britanski glasbenik svetovnega­ slovesa, še ni rekel zadnje besede. Več kot dve desetletji­ je usmerjal svetovne glasbene­ trende, potem je poniknil, v novem tisočletju pa se je spet vrnil na prizorišče v vsem sijaju. Veliko­ zanimanja je požel že njegov prejšnji studijski album The Next Day, gotovo pa ga bo tudi nov ★ (Blackstar), ki ga je napovedal z istoimenskim singlom in videom. Oba albuma sta nastala v sodelovanju s producentom Tonyjem Viscontijem, ki je bil zraven pri številnih njegovih najboljših albumih.

David Bowie je eden svetovno najbolj prepoznavnih glasbenikov, saj ima umetniški talent ter sposobnost promocije in samopromocije, česar ga je naučil oče. Svoje zvezdniško življenje je živel na očeh javnosti in šele po poroki z etiopsko manekenko Iman leta 1992 dal več na zasebnost. Od takrat ni več potreboval razvpitosti, da bi opozoril na svoje umetniško delovanje.

Če se pred izidom albuma The Next Day ni vedelo prav nič in je Bowie po desetletju tišine z njim presenetil, je bilo z albumom Black­star precej drugače. Bowie ga je napovedal z naslovno skladbo Black­star, desetminutno simfonieto in enigmatičnim videom. Slednjega so krščanski ekstremisti že analizirali in razglasili za najbolj satanističen video doslej ter to analizo objavili na Youtubu. Ogled videa in razlage svetujejo le tistim, ki so dovolj močni in opremljeni z dovolj učinkovitimi molitvami, da jih ne bo prevzel Satan, ki naj bi ga zagovarjal in častil Bowie. Gotovo bodo kaj podobnega našli tudi v skladbi Lazarus, ki je izšla kot drugi singel in video z novega albuma. Sicer pa je na albumu v celoti le sedem pesmi, kar ga z 41 minutami uvršča v običajno vinilno dolžino albuma, ko so umetniki imeli na voljo po dvajset minut na vsaki strani albuma. Takrat je taka omejitev precej pripomogla k temu, da so se umetniki potrudili in izbrali­ svoje najboljše izdelke.

Delal je potiho

Poleg obeh singlov so na albumu še pesmi 'Tis a Pity She Was a Whore, Sue (Or In a Season of Crime), Girl Loves Me, Dollar Days in I Can't Give Everything Away. Album Blackstar je izšel v digitalni obliki, na cedeju in dizajnirani vinilni plošči.

Bowie je začel pisati pesmi kmalu zatem, ko je nehal snemati album The Next Day. Takrat je s svojim dolgoletnim producentom Tonyjem Viscontijem in bobnarjem Zackom­ Alfordom posnel nekaj demo posnetkov v studiu. Nato je Bowie izginil za pet mesecev in ustvarjal nove pesmi. »Do decembra 2014 ni povedal, kaj dela. Takrat pa me je poklical in dejal, da je pripravljen posneti nov album,« je ­povedal ­Visconti.

Pesmi Sue (Or in a Season of Crime) in 'Tis a Pity She Was a Whore sta že prej izšli na singlu za njegovo kompilacijo Nothing Has Changed. Kasneje ju je posnel na novo, tako da je nove saksofonske vložke namesto Bowieja, ki je tudi saksofonist, odigral Donny McCaslin. Do tega sodelovanja je prišlo na precej nenavaden način. To sodelovanje se je zgodilo na precej nenavaden način. Neko sobotno noč spomladi 2014 je David Bowie vstopil v 55 Bar, 96 let staro jazzov­sko zavetišče v newyorški četrti West Village. Prijateljica Maria Schneider, sicer dirigentka big bandov, mu je namignila, naj gre poslušat kvartet, ki ga vodi saksofonist ­Donny McCaslin.

Bowie je sedel za mizo blizu odra in poslušal raziskovalni jazz. Zapustil je prostor, ne da bi govoril s skupino. Čez čas se je McCaslinu posvetilo: »Mar ni bil to David Bowie?« Deset dni kasneje je McCaslin dobil elektronsko pošto, da bi David Bowie želel, da bi se mu skupaj z bobnarjem Markom Guiliano pridružila v studiu. McCaslin ni mogel verjeti: »To je David Bowie in je izbral mene, meni je poslal elektronsko sporočilo?« Potem se je nehal vznemirjati in skušal kar najbolje opraviti delo, zaigrati saksofon v relativno meditativni jazzovski skladbi Sue (Or In a Season of Crime).

Presenetljivo vabilo

Januarja lani je Bowie poklical McCaslina in ga povabil, naj tokrat pride s celotno zasedbo v studio Magic Shop, da bi posneli njegov petindvajseti album. Bobnar Guiliana je povedal: »To vabilo me je presenetilo, vendar vem, da je Bowie zgradil kariero in umetniško identiteto ravno na tovrstnih presenečenjih. 
V bistvu se je takšna odločitev po­vsem ujemala s tem, kakšen je Bowie kot umetnik.«

Blackstar je album, ki se precej naslanja na art rock, ki je bil ­Bowieju vedno blizu oziroma ga je tudi so­oblikoval. Enako je z elektroniko in jazzom, saj je v karieri izdal kar nekaj albumov, ki so imeli poudarek na enem ali drugem, tokrat pa je te vplive združil na sicer precej temačnem albumu Black­star. Kot da bi se morebiti poslavljal. Sicer pa je kar nekaj umetnikov v zgodovini popularne glasbe za slovo izdalo serijo vrhunskih umetnin, kot denimo John Lee Hooker in Johnny Cash.

Pred izidom je album Blackstar prejel po večini pohvalne ocene, čeprav je to gotovo eden najtežjih in najzahtevnejših Bowiejevih albumov. Ker je malo verjetno, da bo Bowie še kdaj nastopil v živo, in še manj, da se bo odpravil na turnejo, bodo videi edina možnost za ogled njegovega izvajanja novih pesmi. David Bowie se nikoli ni pretirano trudil biti všečen, tega ni naredil niti na novem albumu, in zato nam je tudi všeč.