David Bowie 
še ni za staro šaro

67-letnik je v novo leto stopil z dvema nominacijama za najprestižnejše britanske glasbene nagrade brit.

Objavljeno
12. januar 2014 21.23
Britain Brit Awards
R. D.
R. D.

Znameniti glasbeni kameleon, britanski umetnik David Bowie, ki je lani izdal izjemen album The Next Day, je dokazal, da še zna in zmore. Bowie, ki je prejšnji teden napolnil 67 let, je v novo leto stopil z dvema nominacijama za najprestižnejše britanske glasbene nagrade brit.

The Next Day je njegov sedemindvajseti studijski album. Ob izidu je precej presenetil občinstvo, glasbeno javnost in medije. Minilo je namreč kar desetletje, odkar je izdal prejšnji album Reality. Ocenili so ga pohvalno, kar se je pokazalo tudi v odlični prodaji, saj je takoj pristal na prvem mestu britanske lestvice. To se je Bowieju zgodilo prvič po albumu Black Tie White Noise iz leta 1993.

Bowie se je po srčni kapi leta 2004 umaknil iz javnosti in sklepali smo, da se je upokojil. Očitno je v zadnjih dveh letih v New Yorku snemal novo glasbo. Album The Next Day je prinesel štirinajst novih skladb in je več kot vreden poslušanja, saj je z njim Bowie spet opozoril nase in na to, da je dobrih dvajset let določal svetovne glasbene trende.

V zgodovini sodobne popularne glasbe tega nihče ni počel tako dolgo in intenzivno, zdaj pa je prav on posnel enega »najboljših povratniških albumov v zgodovini rock'n'rolla«, so zapisali nekateri britanski mediji.

Bowie je več kot 40 let starejši od drugih nominirancev, kot so elektronski duet Disclosure in rock zasedba Bastille, ki imajo po štiri nominacije za nagrade brit, medtem ko imajo drum'n'bass kvartet Rudimental ter pevka Ellie Goulding po tri. Fantovska skupina za aktualne najstnice pa prav tako po dve: za naj britanski singel in naj britansko glasbeno skupino. Nagrade brit, ki so britanski ekvivalent ameriških grammyjev, bodo za izdelke preteklega leta podelili 19. februarja v londonski dvorani O2 Arena.