Dede Priest končala sezono festivala bluesa

Še ena zadovoljiva, deseta po vrsti, sezona Blues festivala Postojnska jama.

Objavljeno
30. maj 2014 13.07
Posodobljeno
30. maj 2014 15.00
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Sinoči je v okviru Blues festivala Postojnska jama v Jamskem dvorcu prvič v Sloveniji nastopila znamenita blues pevka iz Teksasa Dede Priest. Če obstajajo stereotipne predstave o blues pevkah, jih ona gotovo precej pooseblja. Pevka, ki ima močan stas in glas ter je popolnoma predana glasbi, je sinoči navdušila sicer precej manj občinstva, kot smo ga vajeni na tem festivalu. Ker je bil za konec letošnje sezone festivala napovedan ameriški blues kitarist Eddie The Chief Clearwater, ki ga je skorajda zadnji hip zamenjala Dede Priest, je bil žal opazen večji osip sicer zelo zvestega občinstva.

Program festivala pripravijo za leto vnaprej, vendar je skoraj vsako leto vsaj ena sprememba programa, ker se okoliščine pač spremenijo. To pa še ne pomeni, da so tovrstne zamenjave kaj slabše. Vsekakor so tisti, ki so sicer bili namenjeni na zaključni koncert festivala in se potem premislili, bili prikrajšani za zelo dober koncert izjemne pevke. Že tako ali tako so izvajalke bluesa redkost, in če se le da, vsako sezono v progam Blues festivala Postojnska jama vključijo vsaj eno.
 
Dede Priest je izjemna vokalistka, ki je sicer blues pevka, vendar vanj dodaja ščepce sorodne glasbe, kot so gospel, jazz, rock ter tudi soul in celo swing s poudarkom na bolj trši različici tekaškega bluesa. Pri tem ji je bila v močno oporo spremljevalna zasedba Fabian Fritz (klaviature), Moritz Fuhrhop (baskitara), Alex Lex (bobni) še posebej pa kitarist Kai Strauss.

Izvajala je večinoma pesmi s svojih dveh albumov Candy Moon in Kinky at the Root s poudarkom na zadnjem. Med avtorske pesmi pa je uvrstila tudi zanimivo različico hudomušne ljubezenske pesmi I'll Go Crazy botra soula Jamesa Browna.

S svojimi vokalnimi akrobacijami in predanostjo je ob sprva nekoliko zadržanem začetku pred zadržanim občinstvom vendarle sprostila ozračje, da je občinstvo na koncu navdušeno skandiralo in jo kar dvakrat priklicalo na dodatek.

Blues festival Postojnska jama edini v Sloveniji, ki že eno desetletje trmasto vztraja pri predstavljanju različnih odtenkov in slogov bluesa z rednim predstavljanjem znanih in manj znanih izvajalcev bluesa. V teh letih si je pridobil močno jedro obiskovalcev, ki pridejo na vsak koncert. Občinstvo prihaja iz vse Slovenije, atraktivnejša imena pa pritegnejo občinstvo tudi iz Hrvaške in Italije.

Deseta sezona bluesa pred Postojnsko jamo je končana in že se veselimo enajste.