Dede Priest ob koncu sezone festivala bluesa

Predstavila se bo izjemna jazz, soul in blues pevka, ki je tudi violinistka.

Objavljeno
28. maj 2014 16.22
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ker napovedani ameriški blues glasbenik Eddie The Chief Clearwater zaradi zdravstvenih težav ne bo prišel na evropsko turnejo, bo to sezono Blues festivala Postojnska jama zaključila pevka Dede Priest v četrtek, 29. maja, ob 20.30. Koncert bo v primeru dobrega vremena pred Jamskim dvorcem pri vhodu v Postojnsko jamo, v primeru slabega vremena pa kot običajno v Jamskem dvorcu.

Dede Priest je izjemna vokalistka in violinistka iz Dallasa, ameriške zvezne države Teksas, ki je svojo glasbeno kariero začela čez lužo, nadaljevala pa na stari celini. Na koncert k Postojnski jami prihaja s svojo štiričlansko skupino, ki jo sestavljajo še Kai Strauss (kitara), Fabian Fritz (klaviature), Moritz Fuhrhop (baskitara) in Alex Lex (bobni. Koncert bo predstavljal zaključek zelo zanimive desete sezone blues festivala pri Postojnski jami, ki neguje klubske blues koncerte, ki pritegne vse več občinstva.

Dede Priest je odraščala v Dallasu, kjer jo je vzgajala mlada mati samohranilka, Dede pa rada prepeva že od malih nog. V zgodnem obdobju pa sta jo glasbeno najmočneje oblikovala blues in gospel. Ko se je preselila v Austin, kjer je doštudirala filozofijo, je hkrati odkrila tudi prava glasbena nebesa, ki ji je nudilo to mesto, saj premore obilico koncertih prostorov. Tam je Dede tudi začela svojo poklicno pot kot pevka, njen pristop pa je temeljil na prepoznavni tradiciji teksaškega grobega bluesa. Oder pa si je delila med drugim z velikani kot so Clarence Gatemouth Brown, Leon Russell, Tommy Shannon (Double Trouble) in Harry Belafonte. Tako so jo že zgodaj poimenovali kot kraljico sodobnega bluesa. Sčasoma si je začela graditi mednarodno kariero in na tej poti je začela presegati glasbene stile, tako da zanjo pravijo, da preobrača blues, soul in jazz ven in nazaj.

Leta 2011 je Dede Priest izdala album Kinky At The Root, ki je njen iskren in globok osebni portret in dobro sprejet naslednik njenega prejšnjega albuma Candy Moon iz leta 2007. Od leta 2013 Dede Priest sodeluje v skupini Tangled Eye v kateri poje in igra violino in je nedavno izdala albuma Dream Wall.