Deloskop izpostavlja: Aurelio, glas ljudstva Garifuna

V klubu Cankarjevega doma bo ta honduraški politik in glasbenik ob 20. uri predstavil album Darandi.

Objavljeno
24. januar 2017 08.26
Jernej Oblak
Jernej Oblak

Pred desetimi leti bi moral honduraški politik, pevec, kitarist in tolkalist Aurelio Martinez stati na odru ljubljanskih Križank s takratnim prvim ambasadorjem glasbe ljudstva Garifuna Andyjem Palaciem. Ta je kmalu po tem nastopu na Drugi godbi umrl, tako da je plamenico kulturnega ambasadorja prevzel Aurelio. Ta je pred petimi leti končno nastopil v Ljubljani, in sicer v Kinu Šiška na drugi godbi.

Tokrat se vrača s svojo zasedbo, v kateri so še Eduardo Cedeno (kitara), Junior Guerrero (glas, bas), Angel Suazo (bobni) in Onan Castillo (boben Garifuna, spremljajoči glas), v klub Cankarjevega doma, kjer bo nastopil ob 20. uri. Predstavil bo album Darandi, ki je izšel pred kratkim in ga ima Aurelio za izdelek, ki končuje določen cikel v njegovi karieri. To je vrhunec njegovega 30-letnega obdobja skladanja in izvajanja glasbe paranda, ki je eden od dveh poglavitnih slogov glasbe ljudstva Garifuna. Drugi se imenuje punta.

Album predstavlja skladbe, izbrane iz obsežnega repertoarja, njegove največje uspešnice, ki jih na gostovanjih po svetu najpogosteje izvaja. Prva tako vsebuje knjižico, ki predstavi nastanek glasbe in ljudstva Garifuna iz Srednje Amerike, ki živi predvsem na karibskih obalah Belizeja, Gvatemale, Hondurasa in Nikaragve. Svojo odločitev, da je opustil politiko v korist glasbe, je pojasnil z besedami, da se počuti »kot glavni kulturni ambasador skupnosti Garifuna v Srednji Ameriki in menim, da lahko s svojo glasbo storim več, kot bi kadar koli lahko kot zakonodajalec«.