Deloskop izpostavlja: Festival Maribor

Za nocoj napovedani koncert violinista Petra Matzka in pianista Christiana Schmidta zaradi bolezni odpade. Nadomestni termin bo v nedeljo 17. 9., ob 11. uri v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor.


Objavljeno
11. september 2017 01.49
M. V.
M. V.

Zadnji poletni festival štajerske prestolnice prehaja v drugo polovico. Mednarodni festival je letos osredotočen na romantiko in njene izpeljanke, gostujoči glasbeniki pa so pripravili program z deli avtorjev 19. in zgodnjega 20. stoletja. Na nocojšnjem večeru bo ob rednem festivalskem gostu, pianistu Christianu Schmidtu, nastopil priznani violinist Peter Matzka, sicer koncertni mojster simfoničnega orkestra RSO z Dunaja.

Na programu bodo Schumannove Fantazijske skladbe za violino in klavir, Franckova Sonata za violino in klavir v A-duru ter Chaussonova Poema, ki se pogosto izvaja v različici za solistično violino in orkester, vendar jo zaradi njene mikavnosti in »sanjave sladkobnosti«, kakor jo je opisal C. Debussy, violinisti zelo radi zaigrajo tudi na komornih večerih s svojimi klavirskimi partnerji. Koncert bo v Kazinski dvorani nocoj ob 19.30.

Do konca festivala 21. septembra se bodo zvrstili še Komorni orkester Festivala Maribor z violinistko Oksano Pečeny Dolenc (13. 9., Dvorana Union), Komorni orkester Festivala Maribor in mezzosopranistka Camille Merckx (17. 9. Dvorana Union), mezzosopranistka Nuška Drašček, violinist Žiga Brank in pianist Petar Milić (18. 9. Kazinska dvorana) ter sklepni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor in zbora Opere SNG Maribor s pianistom Alexandrom Gadijevom. (21. 9., Dvorana Union).