Deloskop izpostavlja: Glasbeni cikel Predihano

Ljubljana, Cankarjev dom. 25. 3., ob 20. uri.

Objavljeno
24. marec 2017 17.09
M. V.
M. V.

V Cankarjevem domu bo nocoj ob 20. uri četrti koncert cikla Predihano, ki ga posvečajo skladateljicam iz prostorov nekdanje Jugoslavije.

Predstavitev je letošnji prispevek večletnega mednarodnega projekta Ungehörte Klänge (Neslišani zvoki), ki se posveča predstavljanju ženske glasbene ustvarjalnosti različnih zemljepisnih območij, in je nastal na pobudo dunajskega Instituta za komorno, staro in sodobno glasbo Josepha Haydna ter Muzikološkega instituta.

Umetniška vodja projekta dr. Vida Vujić je izbrala osem uveljavljenih skladateljic: iz Slovenije (B. Jež Brezavšček in U. Pompe), Hrvaške (L. Mjeda Čuperjani in S. Majurec), Srbije (I. Stefanović in I. Žebeljan) in Makedonije (J. Andreevska in V. Velkovska-Trajanovska).

Skladbe bo izvedel Godalni Kvartet Antarja v sestavi Barbara Mglej (prva violina), Elzbieta Mudlaff (druga violina), Magdalena Chmielowiec (viola) in Jakub Gajownik (violončelo).

Zasedbo so leta 2009 ustanovili diplomanti Akademije za glasbo v Krakovu, ki so se v solistični igri kalili v razredih izjemnih poljskih instrumentalistov, kot so Kaja Danczowska, Janusz Pisarski in Dominik Połoński.

Od marca 2014 člani kvarteta specializirajo komorno glasbo na Univerzi za glasbo in uprizarjajoče umetnosti na Dunaju v razredu profesorjev Johannesa Meissla in Vide Vujić.